„Dost dobrá šance“: Jen pět klientů neuspělo ve zkušební lhůtě

Ostrava - Speciální pilotní projekt ministerstva práce a sociálních věcí "Dost dobrá šance", financovaný Evropským sociálním fondem, si dává za úkol aktivní politikou zaměstnanosti bojovat proti dlouhodobé nezaměstnanosti v problémových regionech - na Ostravsku a Mostecku. O dlouhodobě nezaměstnaných se říká: "Je třeba je vytáhnout z postelí". Oni ale nejvíce bojují se ztrátou sebedůvěry, ne s leností.

Projekt řeší otázku, jak dostat tisícovku dlouhodobě nezaměstnaných zpět na trh práce. „Největším problémem je značná ztráta sebedůvěry nezaměstnaných, naopak zaměstnavatelé se bojí návyků těchto lidí,“ upozornil ředitel Cofet Ostrava a organizátor projektu Dost dobrá šance Zdeněk Balabán. „Kurzy velmi pomáhají v práci s počítačem, s učením finanční gramotnosti,“ doplnil Balabán. „Kurzů je asi čtyřicet, a to různého zeměření,“ dodal.

„Podařilo se na trh práce umístit tři sta klientů, z toho polovinu v sektoru služeb, s dalšími dvěma a půl tisíci se pracuje, jen 5 klientů z takto zaměstnaných neuspělo ve zkušební lhůtě,“ pochlubil se Balabán s prozatímními závěry projektu, který běží od listopadu loňského roku. „Dost dobrá šance“ je prvním projektem tohoto druhu a v budoucnosti počítá ministerstvo s dalšími.