US Airways a United Airlines jednají o spojení

Washington - Americké letecké společnosti United Airlines a US Airways jsou ve velmi pokročilé fázi jednání o sloučení. Uvedla to dnes agentura Reuters, která se odvolává na informované zdroje. Konkrétní dohoda by prý mohla být hotova během příštích několika týdnů.

Odborníci z oboru předpokládají, že pokud se obě aerolinky spojí, výrazně omezí přepravní kapacity. Zprávy na toto téma nabraly na intenzitě o minulém víkendu, kdy několik informovaných zdrojů uvedlo, že v americké letecké dopravě se nyní schyluje k velkým změnám.     

Spekulovalo se například o spojení leteckých společností Continental Airlines a United Airlines, z těchto jednání však sešlo. Continental rovněž jednala o alianci s American Airlines a British Airways, ani tato jednání se ale daleko nedostala.     

Americké aerolinky se po teroristických útocích na Washington a New York v září 2001 ocitly v problémech a celkem nashromáždily ztráty za zhruba 35 miliard dolarů. Po pěti letech vytrvalého poklesu se situace stabilizovala a dopravci teď vidí novou šanci právě ve fúzích.