Stock Plzeň byl loni nejziskovější ve své devadesátileté historii

Praha - Plzeňský Stock, největší český výrobce lihovin, loni vydělal 470 milionů Kč, meziročně o 55 procent více. Díky rekordnímu prodeji lihovin vzrostly tržby podniku meziročně z 1,72 na 1,86 miliardy korun bez započtení spotřební daně. Hrubý zisk vrostl o více než 44 procent na 588 milionů Kč. "Jde o nejlepší výsledky v téměř devadesátileté historii," pochlubil se dnes ředitel podniku Martin Petrášek.

Stock, jehož tržní podíl v Česku činí přibližně 30 procent, loni prodal 26 milionů litrů lihovin, meziročně o 8,1 procenta více. Likérka tak překonala rekord z roku 2001, kdy odbyt činil 26,2 milionu litrů. „Jednoznačně roste poptávka po kvalitních značkových lihovinách, zvyšuje se koupěschopnost lidí. Tento trend by měl pokračovat,“ uvedl Petrášek.

Export Stocku se loni zvýšil o více než 15 procent a překročil tři miliony litrů lihovin, což byl také rekord. Hlavním trhem je Slovensko, kde mají rozhodující úspěch fernety.

Nárůst odbytu zaznamenala likérka téměř v celém výrobkovém spektru 40 značek. Nejvýrazněji rostla peprmintka a griotka, kterých firma prodala celkem asi dva miliony litrů, meziročně o 36, respektive o 50 procent více. Božkov Vodka zaznamenala nárůst také 36 procent a posílila svoji pozici nejoblíbenější vodky v gastronomii. Téměř sedm milionu litrů prodal podnik Božkova tuzemského, dříve rumu, meziročně o šest procent více. Odbyt nejprodávanějších výrobků Stocku - fernetu klasického a citronového - rostl v jednotkách procent.

Vydáno pod