Zisk řetězce Starbucks klesl kvůli zdražení nafty a jídla

Seattle - Čtvrtletní zisk největšího světového řetězce kaváren Starbucks se propadl o 28 procent na 108,7 milionu dolarů (necelé dvě miliardy Kč). Poptávku spotřebitelů ve Spojených státech ovlivnily stoupající ceny pohonných hmot a potravin. Oznámila to dnes firma, která letos vstoupila také na český trh.

Celkové tržby společnosti ve druhém finančním čtvrtletí končícím v březnu stouply o 12 procent na 2,53 miliardy dolarů. Zaostaly však za očekáváním analytiků, kteří je podle průzkumu Thomson Financial odhadovali na 2,63 miliardy dolarů.

„Nadále jsme pod velmi těžkým spotřebitelským tlakem kvůli (slabé) ekonomice,“ řekl předseda správní rady a generální ředitel společnosti Howard Schultz. „Většina maloobchodů, restaurací a samozřejmě i dalších podniků čelí podobným problémům,“ dodal.

Firma ve čtvrtletí otevřela 266 poboček ve Spojených státech a 470 poboček v ostatních zemích. Celkový počet jejích kaváren tak překročil 16.000, napsala agentura AP.

Společnost Starbucks v lednu otevřela svou první českou kavárnu na Malostranském náměstí. Později zahájila provoz další kavárna Starbucks v pražském obchodním centru Palladium.