Francouzský premiér vyzval k zásahu proti posilování eura

Washington - Kurz jednotné evropské měny je v současné době nadhodnocen a proti dalšímu zpevňování je třeba zakročit. S tímto tvrzením dnes přišel předseda francouzské vlády François Fillon. Ke svému komentáři si vybral den, kdy euro vůči dolaru klesá kvůli příznivým údajům z amerického trhu práce.

„My se domníváme, že euro je nadhodnoceno. Říkáme to my a to samé říká Mezinárodní měnový fond,“ upozornil Fillon. „Eurozóna podle našeho názoru nemůže nést plnou váhu procesu úpravy kurzů za všechny měny,“ dodal.     

Francouzský premiér je nyní na návštěve Spojených států. Setkat se má s americkým ministrem financí Henrym Paulsonem i s šéfem Fedu Benem Bernankem. S oběma chce o kurzech jednat. „Americké úřady neustále opakují, že dolar je příliš slabý a že americká ekonomika si zaslouží silnější měnu. Musíme spolu najít způsob, jak zajistit, aby se to stalo skutečností,“ informoval o svých záměrech.    

Kurz dolaru dnes výrazně zpevňoval díky zprávě, že americká ekonomika v dubnu ztratila jen asi čtvrtinu pracovních míst, které předpokládali analytici. Dolar podpořila i další statistika o továrních zakázkách. Vůči euru americká měna vystoupila až na 1,5360 USD, i když ještě před pár dny byla velmi blízko svého minima kolem 1,60 USD za euro.