Česko-mexická obchodní spolupráce se sice rozšiřuje, ale její potenciál je větší

Mexiko - O šedesát procent stoupla za poslední dva roky obchodní výměna mezi Českou republikou a Mexikem, v loňském roce to bylo téměř o půl miliardy dolarů. Tím ale není potenciál obrovského mexického trhu pro české podnikatele zdaleka vyčerpán - obrat s Českou republikou představuje pouhých 0,12 procenta zahraničního obchodu. Teď se ale nabízí další možnost: spolupráce při těžbě ropy.

Obchod mezi Českou republikou a Mexikem zatím zahrnuje především autosoučástky a komponenty pro automobilový průmysl, oblast informačních systémů, sklo, bižuterii a tequilu. Mexiko je se svými 107 miliony obyvatel nejen největší španělsky mluvící zemí na světě a mostem mezi USA a Latinskou Amerikou, ale i šestým největším výrobcem ropy na světě a jedním ze tří hlavních dodavatelů pohonných hmot do Spojených států.

Státní ropný gigant Pemex teď oslavil už 70 let od svého založení a nutně potřebuje modernizaci, která by umožnila účast zahraničních investorů a chystá se právě v těchto týdnech. Pokud by do do ni vstoupila česká petrochemická nebo chemická společnost, mohlo by to pro ni být zajímavé, soudí prezident sdružení mexických vývozců Jaime Aquino.

Pemex je závislý na velkých podmořských ropných polích, ta však začínají vysychat. Firma by podle svých šéfů měla mnohem více investovat do průzkumu a otevírání nových nalezišť.

Vydáno pod