Z ČEZu se stává ekolog, chce investovat do plynových zdrojů

Praha - Energetická společnost ČEZ začíná "zelenat". Část prostředků, které chtěla vložit do modernizace uhelných elektráren, použije raději na výstavbu zdrojů spalujících zemní plyn. Celková investice do ekologické energie by se měla vyšplhat na 50 miliard korun.

ČEZ chtěl původně vydat na opravu tepelných elektráren 150 miliard korun. Tuto částku ale sníží o třetinu a uspořené prostředky vloží do výstavby plynových elektráren. Důvodem jsou plány Evropské unie na změny obchodování s emisními povolenkami od roku 2013 a rostoucí náklady na modernizaci zařízení využívajících k výrobě energie uhlí.   

Analytici považují rozhodnutí vedení energetického gigantu za logický krok. ČEZ k výstavbě plynových zdrojů tlačí nejen situace na trhu s emisními povolenkami, ale i obavy z dostatku uhlí pro spalování v elektrárnách. Největší domácí výrobce elektřiny se totiž neshodl na dodávkách uhlí s těžaři z Mostecké uhelné.     

„ČEZ žádnou jinou možnost než snižovat podíl uhlí a investovat do plynu nemá. Z ekonomického hlediska by sice bylo nejlogičtější dostavět bloky jaderné elektrárny, ale to je politicky citlivé,“ vysvětlil analytik Cyrrus Marek Hatlapatka.     

ČEZ plánuje postavit v plynu až 5000 megawattů instalovaného výkonu, což odpovídá asi třetině celkové kapacity. A zároveň chce dosáhnout polovinu nynějšího podílu uhlí na produkci elektřiny, který je asi 60 procent. To je podle analytiků dost ambiciózní.    

„Pochybuji, zda se podaří společnosti ČEZ postavit plynové elektrárny v takovém objemu. Už nyní se komplikují jednání o elektrárně v Úžíně na okraji Ústí nad Labem,“ zmínil analytik Petr Novák ze společnosti Atlantik FT. Záleží ale podle něj na tom, kolik vhodných míst najde.     

Výstavbu plynových zdrojů dovolují především rostoucí ceny elektřiny. Jejich provoz je dražší než v případě uhelných elektráren; uhlí však budou prodražovat povolenky. Výhodou paroplynových elektráren je levnější a rychlejší výstavba.     

Evropská komise před časem v rámci snah o naplnění cíle snížit emise do roku 2020 o 20 procent pod úroveň roku 1990 přišla s řadou opatření. Navrhla, o kolik mají země zvýšit podíl obnovitelných zdrojů či snížit emise. Současně navrhla, aby se nynější systém obchodování s povolenkami od roku 2013 změnil a většina povolenek už nebyla rozdělována zdarma, aleprostřednictvím aukcí.

Vydáno pod