V den nástupu Medveděva zaznamenal akciový trh v Rusku vyrazný nárůst

Moskva - Jeden z nejlepších dní letošního roku zažil ruský akciový trh ve středu, kdy byl inaugurován nový ruský prezident Dmitrij Medveděv. Zprávu o tom podal deník Vedomosti s tím, že se konjunktura ruské ekonomiky propojila s pozitivní zprávou o klidném předání moci a politické stabilitě. Měřena hlavním indexem RTS vzrostla kapitalizace trhu o dvě procenta a přesáhla 1,5 bilionu dolarů.

Od počátku roku 2000, tedy za osm let vlády předchozího ruského prezidenta Vladimira Putina, se kapitalizace ruského akciového trhu zvýšila dvanáctkrát.

Inaugurace Medveděva byla katalyzátorem, ale nikoliv příčinou nynějšího růstu, řekli deníku experti. Trh byl dosud nedoceněný, myslí si například Michail Akramovskij z firmy Allianz Rosno. Dodal ale, že někteří zahraniční investoři mohli mít před 7. květnem obavy z dalšího vývoje.

„Trh je plný emocí a nevyrovnanosti jako středoškolačka. Situace ve světě se ale uklidňuje, a to zřejmě působilo společně s inaugurací,“ poznamenal generální ředitel společnosti Antanta Pioglobal Jevgenij Kogan.

Trh byl podle Timura Nasardinova z firmy Troika Dialog sice potěšen, že se Medveděv bez problémů stal třetím ruským prezidentem, hlavní podíl na růstu ale měla vysoká cena ropy. Výrazná poptávka západních investorů podle něj byla i po cenných papírech firem z ropné oblasti a plynárenství a elektrárenského kolosu RAO JES. Například akcie Gazpromu, z jehož čela Medveděv odešel před nástupem do prezidentské funkce, ve středu vzrostly o 4,8 procenta. Nasardinov dodal, že další příčinou ruského růstu je také celosvětová konjunktura.