Skupina Vienna Insurance určila cenu nových akcií na 49,5 eura

Vídeň - Pojišťovací skupina Vienna Insurance Group (VIG) stanovila upisovací cenu pro 23 milionů nových akcií, o které chce navýšit své základní jmění, na 49,50 eura, tedy zhruba 1250 korun, za akcii. Nové akcie se budou prodávat v pátek na burzách ve Vídni a v Praze.

VIG chce navýšením svého základního jmění o 1,14 miliardy eur financovat činnosti související s akvizicí pojišťovacích aktivit Erste Bank. Firma nedávno získala pojišťovnu Versicherung, včetně jejích dceřiných podniků Pojišťovna České spořitelny a Poisťovna Slovenskej sporiteľne. Součástí VIG jsou v ČR dále pojišťovna Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna.

„O globální nabídku byl zájem několikrát vyšší než činila nabídka, vysoká byla poptávka jak od současných akcionářů VIG, tak od široké škály nových drobných a institucionálních investorů,“ uvedla VIG. Vysoký zájem o nové akcie měli podle společnosti hlavně institucionální investoři v Rakousku, Británii, USA a Japonsku.

Kapitál skupiny se nyní navýší ze 105 milionů akcií na 128 milionů. Nové akcie budou mít plné právo na dividendu v letošním fiskálním roce. Hlavní akcionářem VIG je s přibližně sedmdesátiprocentním podílem Wiener Städtische Wechselseitige Versicherungsanstalt-Vermögensverwaltung.