Slovenské euro „nevoní“ editorům Le Monde

Paříž - Francouzský odpoledník Le Monde se dnes vyslovil velmi skepticky ke vstupu Slovenska do eurozóny. Napsal, že Slovensko by se mohlo stát novým problémovým dítětem měnové unie a další zájemce o euro přirovnal ke konvergenčním "loudalům" a jejich nevhodně načasované přijímání by mohlo způsobit ohrožení samotného eura. Potvrdily se tak domněnky, že euro na Slovensku nemusí u francouzské odborné veřejnosti najít podporu. Pořád se ale počítá s tím, že proti doporučení Evropské komise a Evropské centrální banky pro přijetí Slovenska do eurozóny, nebudou mít ministři financí zemí platících eurem námitky.

Důvodem skepse deníku je údajný hluboce protireformní charakter nynější politiky slovenské vlády premiéra Roberta Fica. List uvedl, že Slovensko sice plní maastrichtská kritéria pro přijetí eura, ale že tato kritéria nezahrnují platební bilanci, veřejné výdaje nebo zadlužení v cizí měně, které dosahují na Slovensku alarmující úrovně. Budou pro eurozónu dokonce „koulí na noze“. List připomněl i hrozbu vysoké inflace. Respektování maastrichtských kritérií Slovenskem je pravděpodobně dočasné a „falešné“, stejně jako tomu bylo v případě Itálie v letech 1997-1998.

Kdyby dál rostla produktivita práce, mohla by země tomuto osudu uniknout. Ale to se zdá nepravděpodobné. Politika, která toto zvyšování umožnila, byla opuštěna. Kdyby na Slovensku zůstala u moci vláda Mikuláše Dzurindy, mohl být ze Slovenska „úctyhodný“ člen eurozóny.

„Slovensko je samo o sobě příliš malé na to, aby eurozóně způsobilo škody. Svými slabostmi ale rozšíří řady těch, kdo v eurozóně zůstávají pozadu, což bude mít za následek nižší konkurenceschopnost všech,“ uzavírá Le Monde.