Dopravní podniky bojují s operátory o to, kdo zaplatí signál

Praha - Možnost telefonování ve stanicích metra nebo ve vlacích není zadarmo. Operátoři si na tento fakt těžce zvykají a dopravní podniky, zdá se, využívají svého monopolního postavení a touhy operátorů umožnit volání lidem téměr odkudkoliv. Nové stanice metra zatím vysílače pro signál nemají a Dopravní podnik hlavního města si pronájem prostoru pro jejich umístění nechá dobře zaplatit, podobně těžká jednání čekají provozovatele mobilního telefonování i s Českými dráhami.

„Pendolino a další moderní vlaky trochu zkomplikovaly šíření mobilního signálu na železnici, protože mají metalizovaná okna a ta hůře propouštějí signál dovnitř vlaku,“ postěžoval si mluvčí Vodafone Miroslav Čepický. Montáž speciálních vysílačů, takzvaných repeatrů, není levnou záležitostí. K pokrytí nákladů se nikdo nehlásí, byť obě společnosti by je ve vlacích rády. „Službu by měli provozovat mobilní operátoři, protože na ní vydělávají, měli by nést i značnou část nákladů,“ myslí si mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Pražský dopravní podnik oznámil, že chce zvýšit nájem za úmístění vysílačů ve stanicích metra až 200krát na 10 tisíc korun měsíčně. Jinak hrozí, že nenechá operátory namontovat vysílače v nových stanicích. „Na třech nově otevřených stanicích nebude v dolní části vestibulu fungovat signál mobilních operátorů, v horní části samozřejmě fungovat bude. Důvod je ten, že mobilní operátoři malinko zneužívají svoji pozici a nechtějí platit tržní nájemné,“ přidává ředitel Dopravního podniku Praha Petr Dvořák. „O zvýšení jsme ochotni jednat, ale o nějakém rozumném, tohle nám připadá příliš,“ uvádí za mobilní operátory Čepický.

Operátoři připouští, že se nakonec budou muset s dopravci dohodnout. Podle Českých drah by se cestující měli z pendolina lépe dovolat už v druhé polovině letošního roku. Do té doby bude zajímavé sledovat cenovou válku o to, kdo zaplatí víc, zda dopraváci, nebo operátoři.