Češi pořídí levněji BMW než Renault

Praha - Prémiové značky se díky silné koruně a kurzové politice automobilek dají v Česku sehnat mnohdy levněji než značky vnímané jako "lidové". Svoji cenovou politiku se snaží situaci na trhu přizpůsobit pouze minimum výrobců. Češi tak zaplatí za nové vozy mnohem více než například Němci.

Sílící koruna zlevňuje luxusní auta. Podle aktuálního kurzu k euru přepočítávají své regionální ceny pouze Audi a BMW. Ostatní výrobci regulují ceny pomaleji, nebo vůbec. Češi tak platí jedny z nejvyšších cen v Evropě.

A proč právě Audi a BMW? „Tyto automobilky si začaly uvědomovat, že jejich klienti jsou ti, kteří nemají problém si pro levnější vůz zajet třeba do Německa,“ všiml si redaktor České televize Jan Hreňo. „Český trh dynamicky roste a kupní síla Čechů je zatím natolik silná, že to v zásadě nikomu nevadí a prodeje neomezuje,“ dodal Hreňo.

Vyšší cena ale Čechy od nákupů nijak neodrazuje. Svědčí o tom i cenová politika společnosti Škoda Auto. Nová Škoda Octavia vyjde v Česku o téměř 42 tisíc korun dráž než v sousedním Německu.