Americká kuřata dostala zelenou na cestu do Evropy

Brusel -  Po jedenácti letech zákazu dovozu amerických kuřat do Evropy, se blýská na jeho prolomení. Evropská komise dnes po schůzce se zástupci USA doporučila členským státům Evropské unie zrušit zákaz importu amerického kuřecího masa do Evropy, který platil již od roku 1997.

Důvod, proč evropští spotřebitelé nesměli jedenáct let jíst drůběž pocházející z USA lze ve stručnosti popsat takto: Maso amerických kuřat se propírá v chlóru, který v mase zůstává a může se dostat zpět do půdy, nehrozí přímo lidskému organismu, ale hrozí především konkurenceschopnosti evropských zemědělců, ti byli v uplynulých letech unií nuceni investovat do ekologičnosti svého podnikání a logicky se brání „méně zelenému“ masu z dovozu, které by je cenově znevýhodnilo.

Američtí i evropští zástupci příslušných autorit a institucí se teď snažili problém vyřešit citlivě. USA navíc získaly vlivného lobbistu, o zrušení regulace se zasadil komisař pro průmysl a obchod EU Günter Verheugen.

„Drůbež ale není jedinou neobchodovatelnou komoditou. Podobně nahlíží EU na americké růstové hormony u hovězího masa, Spojeným státům se zase nelíbí třeba evropská subvencovaná ocel,“ připomněl rozsah obchodního ochranářství ekonom Pavel Hnát.

Dnešní zasedání Transatlantické rady bude bohatší i o českou přítomnost. „Jsme poprvé na takto vysokém jednání, je to obrovská zkušenost, která nám poslouží jako lekce pro naše nastávající předsednictví,“ těší se náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa. „Vytváříme témata diskuze EU a USA,“ popsal náš přínos Tlapa.

EU a USA ale nebudou jen „válčit“. Jedním z témat bude i společný postup vůči Číně. „Čínský dovoz například hraček, léků nebo textilu je vnímán jako nekalý. Chceme společně prosadit uznávání registrovaných značek a společný přístup Evropy a Ameriky je velmi užitečný,“ představil jeden z bodů jednání Tlapa.

Podstatným faktorem jednání je skutečnost, že USA čeká změna ve vedení země, a proto je dnešní schůzka spíše přípravou pro nadcházející období. „Pokud by prezidentský post obsadili demokraté, dá se očekávat liberálnější přístup k transatlantickému obchodu,“ uzavřel Tlapa. Signálem, kam se bude americká zahraniční politika v oblasti obchodu ubírat, bude renegociace zóny volného obchodu s Mexikem a Kanadou.

Jedna regulace přece jen ale padla a dlouho zřejmě zůstane beze změny. Evropská unie kvůli přetrvávajícím vysokým cenám potravin nejspíš prodlouží platnost nulových dovozních cel na obilí. Nejmenovaný představitel Evropské komise dnes novinářům řekl, že Brusel již připravuje návrh, který by prodloužil platnost nulových cel až do příštího roku. Původně přitom měly vypršet letos na konci června. Snížení dovozních tarifů na nulu unie poprvé schválila již na konci loňského roku s tím, že se k jejich původní výši vrátí, až se stabilizuje situace na trhu s potravinami. Dosud se tak ovšem nestalo a ceny nadále rostou, přičemž vyvolávají velké problémy především v rozvojovém světě.