Lesy ČR ukládají státní peníze do soukromých fondů J&T

Praha - Státní podnik Lesy České republiky ukládá stamiliony korun do soukromých fondů. Podle odborníků jsou podobné operace se státními penězi velmi rizikové, chybí nad nimi dostatečná kontrola. Přehled o nich nemá ani dozorčí rada ani Ministerstvo zemědělství. Z Lesů ČR přitom do soukromých fondů tečou stamilionové částky, mimo jiné do fondu spravovaného společností J&T.

Stamilionové částky z Lesů ČR odcházejí na účty soukromých fondů, které pak mohou s majetkem státu volně nakládat na finančních trzích. Operace, které Lesy ČR provádějí, připomínají nedávný případ bývalé České konsolidační agentury. Z jejího účtu bylo odesláno půl miliardy korun, ze Švýcarska se ale nakonec po dlouhých tahanicích vrátilo o sto milionů méně. Bývalý ředitel ČKA Zdeněk Čáp považuje ukládání prostředků do fondů za riskantní.

O ukládání peněz rozhoduje v Lesích ČR vedení podniku. Podle Ministerstva financí by takové operace měla schválit také dozorčí rada i zakladatel podniku, kterým je Ministerstvo zemědělství. „Mohou se svými prostředky volně nakládat, v případě státního podniku ale jen se souhlasem svého zakladatele,“ říká náměstek ministra financí Eduard Janota.

Obchodní právník Oldřich Choděra jde v kritice Lesů ČR ještě dál. „K tomu vůbec státní podnik není oprávněn, pokud by se nejednalo o státní podnik, který má přímo náplň činnosti spočívající v tom, takto peníze zhodnocovat,“ říká.

Informace o státních stamilionech podnik tají.

Jednou ze sporných transakcí je i vklad 250 milionů korun do soukromého fondu J&T Private Equity. Šéf dozorčí rady se o operaci informoval až na základě dotazu České televize, tedy dva roky po uložení peněz. S odkazem na ředitele Lesů ČR prohlásil, že jde o standardní operace a podmínky jsou výhodné.

Také o dalších podezřelých transakcích odmítají Lesy ČR zveřejnit jakékoliv informace, a to pod záminkou, že jde o obchodní tajemství. S tím ovšem nesouhlasí Choděra. „Jedná se o státní podnik, který hospodaří se státním majetkem. Tuto informaci bychom proto měli znát,“ říká. Utajovaná výše prostředků, kterou Lesy ČR pro stát spravují, se přitom odhaduje na miliardy.

Lesy ČR: Správci jsou historicky ověřeni

Stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD) tvrdí, že k takovým operacím by nemělo dojít bez výběrových řízení. Na způsob uložení volných stamilionů Lesy ČR ale výběrová řízení nevypisovaly. Například půjčku pro fond J&T vedení státního podniku vysvětluje takto: „Současní správci jsou historicky ověřeni, a tudíž nové vedení nemělo potřebu vyhlašovat výběrová řízení.“