MMF: Krize na finančních trzích trvá, dno stále není na obzoru

Washington – Mezinárodní měnový fond vidí světové finanční trhy stále jako křehké a realitní krize je stále ovlivňuje. Navíc jsou trhy pod tlakem inflace téměř ve všech ekonomikách světa. Vyjádření je částí aktualizované pololetní zprávy o globální a finanční stabilitě. Recese tak stále hrozí.

MMF, který situaci ve světové ekonomice bedlivě sleduje a analyzuje, už dříve vypočítal náklady na zkrocení nestabilních trhů na bilion dolarů v loňském roce.

„Globální finanční trhy se nadále nacházejí v křehké situaci a ukazatele systémového rizika zůstávají zvýšené,“ píše se ve zprávě. Dno propadu amerického trhu bydlení podle fondu stále není patrné, i když díky propadu cen by se mohla zvýšit poptávka a trh by se mohl začít stabilizovat. Kvůli zvýšené inflaci ale není dost dobře možné snižovat úrokové sazby a přispět uvolněnější měnovou politikou ke stabilizaci na trzích.

Fond pozitivně hodnotí regulační politiku měnových institucí ve světě, zvlášť chválí nástroje amerického Federálního rezervního systému. Upozorňuje ale zároveň, že problémy amerických hypotečních ústavů Fannie May a Freddie Mac si zaslouží neustálou péči.

MMF také korigoval své propočty týkající se inflace. Původně průměrný odhadovaný růst cen v rozvíjejících se ekonomikách nakonec přerostl 9 procent, stabilizované ekonomiky se potýkají v průměru s 3,5procentní „penězozkázou“.