Investorský oříšek: Kde hledat informace o zahraničních akciích?

Praha - Zejména začínající investory, ale někdy i ty zkušenější často trápí otázka, kde najít informace o akciích, jejich vývoji, emitentech apod. U akcií kótovaných na pražské burze to zase až takový problém není, protože velké množství informací poskytuje i sama burza. Řešitelský oříšek to ale může být u zahraničních titulů. Kde tedy potřebné informace hledat?

Na svět akcií a kapitálových trhů obecně se v ČR zaměřují především stránky Patria.cz, Akcie.cz a Kurzy.cz. Zde se denně objevují desítky nových zpráv týkajících se vývoje ekonomiky obecně a speciálně kapitálových trhů. I když tyto servery nabízejí zpravodajství i ze zahraničních burz, v popředí stojí zejména české akcie, které jsou komentovány nejobšírněji a jsou k nim vydávány předpovědi vývoje i investiční doporučení. K nim se vztahují i on-line kurzy a nástroje umožňující sledování vývoje jednotlivých akcií; případné zveřejňování kurzů akcií či indexů ze zahraničí je opět spíše doplněním hlavního obsahu.

V zahraničí je výběr serverů podrobně se věnujících akciím a kapitálovým trhům větší, zvlášť pokud hledá investor informace o akciích na americkém kapitálovém trhu, určitě si vybere. Na různých webech lze nalézt zpravodajství z kapitálových trhů po celém světě, ale i kurzy akcií obchodovaných na zahraničních trzích, grafy znázorňující vývoj akcií, indexů, jejich technickou analýzu apod. Jde o servery jako Finance.yahoo.com, Finance.google.com, Moneycentral.msn.com, Marketwatch.com, Bloomberg.com, Reuters.com, Zacks.com.

V případě prvních tří serverů jde o specializovanou sekci velkých vyhledávačů věnující se financím, a to především kapitálovému trhu. Market Watch patří do rodiny The Wall Street Journal. Poslední tři jmenované servery (jak je ostatně z názvu patrné) jsou stránkami renomovaných agentur. Každý z těchto serverů má trochu jiný záběr, takže si investoři vyberou podle svých priorit.

Součástí zpravodajství na serverech jsou zprávy z ekonomiky, vývoj indexů, novinky z vybraných trhů. Je možné získat i podrobnější informace o dané akcii, respektive jejím emitentovi. K mání zde nejsou ale pouze informace týkající se akcií. Sledovány jsou i dluhopisy, ETF, různé deriváty, komodity či měny. K dispozici bývají i informace o vývoji jednotlivých sektorů a různé analýzy.

Pokud jde o investiční doporučení, která investory zajímají nejčastěji, jsou na serverech samozřejmě uvedena také. Nejčastěji pod označením „analyst ratings“ či v podobě změny hodnocení v „upgrades and downgrades“.

Z pohledu nejen začínajícího investora je zajímavá i stránka Stockpickr.com zaměřená na vzájemné poskytování investičních rad a doporučení. Může si zde vytvořit vlastní portfolio a dozvědět se, co si o jeho akciích myslí profesionálové a jaké další obdobné doporučují. Vyzdvižena jsou nejúspěšnější portfolia, nahlížet investor může samostatně i do portfolií profesionálů a uživatelů seřazených podle různých kritérií. Součástí webu je i diskusní fórum, kde může své tipy konfrontovat přímo. Samozřejmostí jsou i informace k dění na kapitálovém trhu.

  • Práce na počítači autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/308/30706.jpg
  • Vývoj indexu Nikkei 225 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/339/33855.jpg