Nejspolehlivější auto? Lexus

Detroit - Už 14 let drží první příčku ve spolehlivosti vozy značky Lexus, které jsou luxusní značkou japonské společnosti Toyota Motor. Výsledky vyplývají z výroční studie dlouhodobé spolehlivosti automobilů, kterou v noci na dnešek zveřejnila výzkumná firma J.D. Power and Associates.

Podle studie se dlouhodobá spolehlivost vozů v celém automobilovém průmyslu meziročně zvýšila o pět procent. U vozů Lexus bylo nahlášeno pouze 120 problémů na 100 vozů, zatímco průměr v celém automobilovém průmyslu činil 206 problémů na 100 vozů.

Jako druhé se ve spolehlivosti prosadily vozy Mercury, které vyrábí americká automobilka Ford Motor. Za nimi následovaly vozy Cadillac konkurenta General Motors.

Studie vychází z odpovědí více než 52 000 majitelů tři roky starých vozidel na otázky ohledně specifických problémů od skřípajících brzd po zhasínající motory. Studie je pro automobilový průmysl velmi důležitá, protože kupci aut označují dlouhodobou spolehlivost za jeden z hlavních faktorů při výběru.

„Je nevyhnutelné, aby výrobci vytvářeli modely, které dosahují nejen vysoké počáteční kvality, ale rovněž vysoké dlouhodobé spolehlivosti,“ řekl viceprezident automobilového výzkumu společnosti J.D. Power David Sargent. „Modely, které obstojí ve zkoušce časem, podpoří ziskovost automobilek,“ dodal.