Světové ceny komodit budou dále klesat, změnu pocítí i spotřebitelé

New York - Prudký růst světových cen komodit, který se ještě před několika týdny zdál jako nezastavitelný, se možná konečně vyčerpal. Náhlý pokles cen všeho možného od mědi přes rýži po ropu a bavlnu naznačuje, že ceny vylétly příliš rychle a příliš vysoko. Analytici proto předpokládají, že v dalších měsících bude jejich pokles pokračovat, protože se pomalejší hospodářský růst z USA rozšířil i za jejich hranice a zmírnil světovou poptávku.

„Prostor k poklesu tu pořád je,“ uvedl analytik trhu s komoditami z newyorské společnosti MF Global Edward Meir. „Lidem teď dochází, že se růst zpomaluje jak v USA, tak v cizině, a že poptávka po komoditách klesne,“ dodal. Pokles pocítí i spotřebitelé. Nižší ceny ropy zlevní převoz potravin a dalšího zboží po světě. Kladný dopad na peněženky se ukáže i u čerpacích stanic. Klesající ceny kukuřice a sóji pak budou mít vliv na nákupy v supermarketech.

Bublina konečně praskla 

Na poslední propad ukazuje například index Jefferies-Reuters CRB, který je světovým ukazatelem cen komodit. Za červenec se index snížil o deset procent, což byl jeho největší měsíční pokles od roku 1980, kdy byly Spojené státy v recesi. „Z komodit se udělala bublina a praskla,“ shrnul James Cordier, prezident floridské obchodní společnosti Liberty Trading Group. Podle Davida Accomazza z losangeleské skupiny Cervino Capital Management vydrží nezájem o nákup komodit ještě tři až devět měsíců.

Zlato se před víkendem prodávalo zhruba za 864 dolarů za unci a v polovině března přitom unce stála rekordních 1038,60 dolaru. V posledních dnech ztrácela kolem deseti dolarů za den. Ropa ztratila kolem 32 dolarů, tedy asi 21 procent od rekordních 147,27 dolaru za barel z minulého měsíce. V jejím propadu se projevil i vliv drahého benzinu, který v USA spotřebitelům zprotivil vozy s vysokou spotřebou. Poprvé za 17 měsíců sázejí na další cenový pokles i spekulanti na trhu s ropou. 

Další vývoj ovlivní i konec olympidáy

Pokud se ale americká ekonomika opět vzchopí nebo se zásobování světového trhu ropou zhorší, mohou ceny komodit začít růst. Žádný z cenových scénářů se ale nejeví pravděpodobný na déle než několik měsíců. Svou roli sehraje i Čína, která omezila automobilový provoz a zavřela stovky továren, aby před olympiádou zmírnila znečištění ovzduší. Někteří analytici proto upozorňují, že se po skončení her i čínská poptávka obnoví.