Nejvyšší kontrolní úřad se rozhoupal k aktivitě, posvítí si na evropské dotace i státní rozpočet

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se chystá na velkou sérii kotrol. Důkladně prověřit chce rozdělování peněz z Evropské unie. Vlivem složité administrativy podle něj totiž často dochází v pochybení, někdy jsou evropské dotace zneužívány i záměrně. Do hledáčku NKÚ se ale dostal i státní rozpočet, státní závěrečný účet prý neodpovídá skutečnosti.

Kontrolou projdou výsledky projektů financovaných z dotací z evropských fondů. „Kauza Budišov ukázala jeden z možných způsobů zneužití evropských peněz, tedy že práce budou vyfakturovány, ale ve skutečnosti by vůbec nemusely být provedeny,“ vysvětlil v rozhovoru pro Českou televizi prezident NKÚ František Dohnal. Peníze pak podle něj neslouží veřejně prospěšným účelům, ale končí v kapsách jednotlivců.

Kontrolovat chce úřad ale nejen soukromníky, zaměřit se chce na více než šest set státních institucí. Důkladnou prověrkou projde i státní rozpočet. „Vláda parlamentu nepředkládá státní závěrečný účet pravdivě, ale to je dlouhodobý problém a netýká se to jen této vlády,“ uvedl Dohnal.

Problém státního rozpočtu spočívá v tom, že se při jeho přípravě neúčtuje podle mezinárodních standardů. Místo toho se stále využívá porovnání celkových příjmů a výdajů. V podstatě se tak nezohledňuje to, zda se jedná o vlastní příjmy, nebo půjčky od finančních institucí.

Uvedení rozpočtu do souladu se skutečností, ale ještě několik let potrvá. „Ke správným číslům ve státním závěrečném účtu bychom se mohli dostat po roce 2010,“ uzavřel Dohnal.