Kurz se spraví sám, doufají bankéři

Praha – Exportéři stále volají po zásahu z hůry. Koruna krátkodobě korigovala a ČNB se netváří, že by ji současný a predikovaný vývoj směnných kurzů koruny nějak vzrušoval. Podle centrálních bankéřů je silná koruna normální reakcí na situaci v eurozóně a kurz se sám během roku upraví. Další snižování sazeb není nevyhnutelné, zároveň je brzy na hodnocení posledního pohybu úroků.

Koruna začala prudce posilovat letos na jaře, to dělá starosti hlavně vývozcům. „Může se to dotknout menších a středních exportérů, tyto škody ale nebudou vidět v souhrných statistikách za HDP a zahraniční obchod,“ odhaduje analytik ČSOB Jan Bureš.

ČNB ale chce, aby si ekonomika pomohla sama. Úrokovou sazbu snížila až po několika týdnech prudkého posilování koruny, a to jen o čtvrt procenta. Řada odborníků jí dává za pravdu.

Víc než o exportéry se ČNB stará o to, aby silná koruna neovlivnila dotace z EU, díky dohodě s vládou teď dotace procházejí přes tzv. národní fond, z toho jsou dál přerozdělovány v korunách. Příjemce tak silná koruna nepoškodí. „Konverze dotací nebude probíhat na trhu, ale v ČNB, nebude probíhat jednorázově, ale postupně,“ ujišťuje člen bankovní rady Vladimír Tomšík.

Viceguvernér České národní banky Miroslav Singer dnes řekl, že další snižování úrokových sazeb není nevyhnutelné. Zároveň však dodal, že se zatím nedá předpovědět, zda bylo srpnové snížení sazeb o 25 bazických bodů dostatečné.