Motorizovaní pošťáci se na venkově objeví už v říjnu

Praha - Ve 178 obcích, kde Česká pošta plánuje zrušení svých kamenných poboček, by se měli už od října začít objevovat motorizovaní doručovatelé. Pošta je sem chce vysílat na zkoušku, po třech měsících projekt vyhodnotit a pak s obcemi o rušení pošt znovu jednat. Po jednání s vedením podniku a ministerstvem vnitra to dnes uvedli zástupci Svazu měst a obcí.

Definitivní rozhodnutí padne příští rok 

Podle náměstka ministra vnitra by konečné rozhodnutí o rušení poboček nemělo být přijato před koncem roku 2008. Česká pošta však nechce informaci komentovat před čtvrteční tiskovou konferencí ministerstva.

Kromě běžných poštovních služeb by měli motorizovaní doručovatelé zkušebně zajišťovat také poskytování služeb Poštovní spořitelny, a to především vklady, výplaty a bezhotovostní příkazy. Dále by měla pošta v obcích umožnit ukládání zásilek, které se nepodařilo doručit.

„Očekávám, že situace bude v jednotlivých obcích velmi rozdílná. Co bude vyhovovat jedné obci, nemusí vyhovovat druhé. Modely zabezpečení poskytování poštovních služeb bude třeba navrhovat individuálně,“ uvedl ve zprávě Zajíček. Doplnil, že případné změny by v konečném důsledku měly znamenat zlepšení poštovních služeb v obcích. Vedle motorizovaného doručování, které nyní pošta praktikuje v 3250 malých obcích, je mezi zvažovanými možnostmi zaměstnat jako doručovatele na částečný úvazek pracovníka obecního úřadu nebo místního podnikatele. V některých případech může být kamenná pošta zachována.

Starostové protestují 

Česká pošta zdůvodňuje svůj záměr zrušit pobočky v nejmenších obcích zvýšením vlastní konkurenceschopnosti v souvislosti s plánovanou liberalizací trhu v roce 2013. Se svým plánem však naráží na tvrdý nesouhlas starostů, a to i těch obcí, kterých se přímo nedotkne. Zástupci vesnic nacházejí oporu při jednání i u ministerstva pro místní rozvoj.

Dohromady provozuje Česká pošta 3387 poboček. Vybraných 178 pošt mělo roční ztrátu kolem 32 milionů korun. Záměrem rušit pobočky se bude zabývat i Český telekomunikační úřad.

Počty rušených poboček v jednotlivých regionech
Zdroj: ČT24