Odboráři se s vládou na zvýšení platů nedohodli

Praha - Zástupci odborových svazů se na dnešním jednání s vládními představiteli nedohodli na zvýšení platů pro zaměstnance ve státní zprávě. Novinářům to po jejich jednání řekla předsedkyně odborářů státních institucí Alena Vondrová. K jednacímu stolu se chtějí odboráři znovu vrátit.

Odbory chtějí alespoň sedmiprocentní růst, vláda nabízí 1,5 procenta 

Odboráři tlačí na vládu hlavně kvůli vysoké inflaci, která ve výsledku způsobuje pokles reálných mezd. Podle českého statistického úřadu platy v nepodnikatelské sféře ve druhém čtvrtletí reálně klesly o 3,6 procenta. Odbory proto požadují, aby vláda státním zaměstnancům zajistila přidání, které by alespoň vykompenzovalo inflaci. Ta se v současnosti pohybuje těsně pod sedmi procenty. Vláda však počítá s nárůstem prostředků mzdy jen o 1,5 procenta.

Čeká se na odhad inflace 

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) nyní připravuje svůj odhad inflace pro příští rok, z něhož budou vycházet zástupci odborů při kolektivním vyjednávání se zaměstnavateli. Odhad odboráři zveřejní koncem září.

Předseda ČMKOS Milan Štěch již minulý týden uvedl, že podle jeho osobního odhadu budou odboráři po zaměstnavatelích požadovat nejméně osmiprocentní růst nominálních mezd.

Policisté a hasiči hrozí protesty 

Odboráři z řad policie, hasičů a z dalších bezpečnostních sborů již dříve oznámili, že na počátek října chystají demonstraci za zvýšení mezd, pokud do té doby na jejich požadavky nepřistoupí ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Chtějí více peněz a řešení personálních problémů.

Milan Štěch
Zdroj: ČT24
Vydáno pod