Barroso bojuje za stanovení termínu přijetí eura v ČR

Praha/Brusel - Česká republika by podle předsedy Evropské komise Josého Barrosa již neměla déle otálet se stanovením přijetí eura a měla by oznámit pevné datum, kdy rozšíří řady zemí platících jednotnou evropskou měnou. Šéf komise to uvedl v rozhovoru, o kterém informoval server Deník.cz.

„Pro Českou republiku by bylo lepší vědět termín,“ podtrhl Barroso. Vláda ale stanovení konkrétního data zatím odmítá a argumentuje tím, že je napřed nutné provést řadu ekonomických reforem a stabilizovat veřejné finance.

Ke stanovení data přijetí eura koncem července vyzvaly vládu také Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy. Česká ekonomika je podle nich silně orientovaná na export a vývozci doplácejí na sílu koruny, která zdražuje jejich zboží v zahraničí.

Z podnikatelů jsou pro přijetí eura v co možná nejkratší době, nejlépe již v roce 2012, dvě třetiny. Ukázal to průzkum Hospodářské komory provedený ke konci loňského roku. Podnikatelé jsou vesměs přesvědčeni, že jsou na přijetí eura připraveni a překážky brzkého vstupu do eurozóny vidí na straně státní správy.

Celkově však Češi patří spíše k chladnějším zastáncům společné měny. Pro přijetí eura se v průzkumu Eurobarometr v červenci vyslovilo jen 53 procent z nich. Průměrná podpora eura v EU je ale na 60 procentech.

Jednotnou měnou by do tří let měli platit všichni sousedé Česka. V Německu a Rakousku se euro používá již několik let, Slovensko ho zavede od ledna příštího roku. Polsko ve středu oznámilo, že chce přejít na euro v roce 2011. Ze zemí bývalého východního bloku už platí eurem Slovinsko, z 27 členů Evropské unie ho momentálně používá 15.