Česká pošta motorizované doručování nejprve vyzkouší v pilotním projektu

Praha - Obce, ve kterých se mají rušit místní pošty, si od října v rámci pilotního projektu budou moci vyzkoušet, jak by jim vyhovovalo takzvané motorizované doručování. Zkušební tříměsíční projekt se má zatím týkat 178 ztrátových poboček. Česká pošta poté spolu se starosty jednotlivých obcí vyhodnotí spokojenost s novými službami a zvolí další způsob poskytování služeb.

Do náplně práce motorizovaného doručovatele nebude patřit jen doručování poštovních zásilek, ale také poskytování služeb Poštovní spořitelny. Bude schopen vypořádat se s bezhotovostními příkazy, vklady a výplatami. „Telefonicky se ověří, jestli existuje dostatek hotovosti na účtu a potom poštovní doručovatel vyplatí příslušnou částku,“ popisuje náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček.

Jelikož musí Česká pošta ze zákona poskytovat své služby ve všech obcích, namísto zavřených poboček musí nabídnout náhradu. Tou by měli být takzvaní motorizovaní doručovatelé. Proti tomuto způsobu poskytování poštovních služeb se ale postavila část starostů. Ti byli podle svých slov postaveni před hotovou věc.

Pošta se nyní snaží navázat dialog, což vítá i místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech. „My vítáme, že ta diskuse je nastolena. Chceme zaručit všem 178 obcím, že s nimi bude debata jednána a pak v souladu to nejlepší možné řešení pro každé místo,“ říká.

Své připomínky a doporučení budou moci starostové podat do konce roku. Pošta pak osloví i samotné obyvatele dotčených obcí. Do poloviny ledna příštího roku pak Česká pošta zkušební projekt vyhodnotí a předloží jednotlivým obcím návrh dalšího postupu.