EK: Farmaceutické společnosti blokují prodej generik, pacienty to stojí miliardy

Brusel - Evropská komise si posvítila na farmaceutické společností. Při průzkumu zjistila, že firmy brzdí či blokují vstup levnějších generických léků na trh, což zvyšuje náklady daňových poplatníků a snižuje tlak na inovace. Komise dodala, že tento postup farmaceutických firem zvýšil v letech 2000 až 2007 výdaje evropských pacientů na léky o zhruba tři miliardy eur (75 miliard korun).

Generické léky, tzv. generika, jsou kopie přípravků s prošlou patentovou ochranou, nabízejí tedy obdobné účinky jako špičkové léky za zlomek jejich ceny. Farmaceutické firmy se podle komise jejich blokováním snaží zabránit poklesu prodeje svých ziskových značkových leků. Evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová uvedla, že předběžné výsledky ročního šetření ukázaly, že konkurence ve farmaceutickém průmyslu nefunguje tak dobře, jak by měla.

„Vstup generických firem na trh a vývoj nových a dostupnějších léků je někdy blokován či zpožďován, což přináší značné náklady zdravotním systémům, spotřebitelům a daňovým poplatníkům,“ řekla Kroesová. „Komise nebude váhat otevřít antimonopolní řízení s firmami, u kterých jsou známky možného porušení antimonopolních pravidel,“ dodala.

Komise tak zvýšila tlak na světový farmaceutický průmysl, který během příštích čtyř let přijde o patentovou ochranu některých nejprodávanějších léků. Očekává se navíc, že příští prezident Spojených států Barack Obama bude hledat možnosti úspor ve zdravotnictví, aby mohl rozšířit lékařskou péči na miliony nepojištěných Američanů.

Při šetření došlo i na razie

Evropská komise letos v rámci vyšetřování farmaceutického sektoru uskutečnila sérii razií v sídlech řady výrobců léků, včetně firem AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Pfizer, Merck & Co, Sanofi-Aventis, Teva Pharmaceutical Industries a Novartis. Komisařka Kroesová má právo udělit výrobcům značné pokuty v případě, že odhalí užívání nekalých praktik.

Výrobci generických léků si již dlouhou dobu stěžují, že mají kvůli obstrukcím problémy s uváděním svých produktů na evropský trh. Generické přípravky se na evropském trhu s léky podílejí podle objemu prodeje zhruba 40 procenty, zatímco ve Spojených státech činí jejich podíl více než 60 procent.