OPEC v Káhiře limity těžby nesnížil

Káhira - Zástupci členských zemí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ponechali na svém dnešním mimořádném zasedání v Káhiře limity těžby na dosavadní úrovni. Ropný kartel ale vyzval své členy, aby přísně dodržovali současné těžební limity. O těch nových se bude rozhodovat znovu na pravidelném zasedání OPEC 17. prosince v Alžírsku. OPEC jednal v Káhiře o tom, jak reagovat na pokles cen ropy. Kvůli světové finanční krizi a nižší poptávce klesla cena barelu z červencových 147 dolarů na současných 55. Exportéři ropy tak přišli o stovky miliard dolarů.

OPEC současně přislíbil, že podnikne veškeré akce nutné k vytvoření rovnováhy na ropném trhu. Kartel se rozhodl vyčkat s rozhodnutím o dalším omezení těžby, protože Saúdská Arábie a její spojenci v Perském zálivu požadují, aby členské země nejprve začaly přísně dodržovat limity, na nichž se kartel dohodl již v uplynulých měsících. Teprve poté by se podle nich mělo začít uvažovat o dalším omezení.

Hlavní prioritou kartelu je zabránit dalšímu snižování cen způsobenému poklesem poptávky po ropě. Ministr ropného průmyslu Saúdské Arábie Alí Nuajmí uvedl, že férová cena ropy je podle něj 75 dolarů za barel. Na této ceně je možné pokračovat i s novými, dražšími projekty na těžbu ropy. Je to poprvé za několik let, kdy největší světový vývozce ropy stanovil vhodnou cenu, na níž by se ropa měla pohybovat.

Velkými zastánci okamžitého snížení těžby jsou hlavně Venezuela a Irák. Caracas navrhuje omezení produkce o jeden milion barelů denně. Představitelé OPEC se na svém posledním zasedání dohodli na snížení těžby od 1. listopadu o 1,5 milionu barelů denně, což bylo nejvyšší snížení od roku 2001. Letos kartel snížil těžbu čtyřikrát, a to celkem o pět milionů barelů denně. Celkově se tak dodávky kartelu snížily o 19 procent. Snížení, na kterém se OPEC dohodla letos v září a říjnu, představuje zhruba sedm procent dosavadních dodávek.

Vydáno pod