V Poznani se připravuje nový Kjótský protokol

Poznaň - V polské Poznani dnes začala 14. světová konference o změnách klimatu, jejímž ústředním tématem má být vytvoření rámce dokumentu, který má nahradit tzv. Kjótský protokol. Ten je nejdůležitějším mezinárodním dokumentem týkajícím se ochrany ovzduší. Konference potrvá do 12. prosince.

Poznaňskou konferenci zahájil polský premiér Donald Tusk. Ve svém projevu vyzval světovou veřejnost, aby i přes obtíže způsobené finanční krizí nepolevovala v boji proti globálnímu oteplování. Zdůraznil také, že k podniknutí kroků, které by nepříznivý trend zvrátily, je třeba globální solidarita a vzájemné pochopení mezi státy světa.

Poznaňské setkání má vytvořit rámec nástupnického dokumentu Kjótského protokolu. Evropská unie usiluje o to, aby byla finální dohoda přijata na příštím summitu, který se uskuteční za rok v dánské Kodani. Odborníci jsou ale skeptičtí, protože finanční krize snižuje ochotu států dělat ústupky, které by mohly dále přibrzdit expanzi jejich průmyslu. Tusk ovšem optimismus neztrácí. „Jsme velmi blízko k dosažení dohody,“ poznamenal během svého vystoupení.

Čeká se diskuse o emisních povolenkách

Zásadním tématem, o kterém se bude na konferenci hovořit, budou především emisní povolenky a jejich prodej podnikům. Evropská unie prosazuje, aby se povolenky od roku 2013 prodávaly v aukcích, zatímco doposud je znečišťovatelé dostávají zdarma. Řada členských zemí však prosazuje, aby zůstalo bezplatné poskytování povolenek alespoň částečně zachováno. Podle některých by se měl vytvořit také cenový koridor, kde by byla přesně stanovena maximální cena vypouštěného oxidu uhličitého.

„Cítíme, že by plné aukce povolenek mohly zvláště v dobách krize ublížit. Proto navrhujeme alespoň prozatím cenový koridor,“ podtrhl Tusk.

Již toto samotné stanovisko Polska je do značné míry sporné. Nelíbí se například Dánům. Dánský premiér Anders Fogh Rasmussen v reakci na Tuskovo prohlášení upozornil, že Evropská komise již poskytla zemím, které jsou podobně jako Polsko závislé na spalování uhlí, dostatek úlev, například postupné zavádění dražeb povolenek.

Konference se zúčastní přes 10 tisíc hostů

Poznaňského jednání se zúčastní více než 10 tisíc hostů přibližně ze 190 zemí světa. Českou republiku bude zastupovat místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík. Chybět samozřejmě nebudou ani antiglobalisté, kteří chystají rozsáhlé protesty.

  • Polský premiér Donald Tusk. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/135/13456.jpg
  • Dánský premiér Anders Fogh Rasmussen na konferenci o změnách klimatu v Poznani autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/554/55381.jpg