Švejnar: Krize se Česku nevyhne

Praha - V úterý se ekonomická obec sejde při III. Mezinárodním fóru Zlaté koruny nazvaném Svět ve finanční krizi. Živě jej vysílá od 9:40 program ČT24. A jako jeho předzvěst lze brát pondělní rozhovor ČT24 s jedním z jeho účastníků, ekonomem a profesorem na University of Michigan Business School Janem Švejnarem. Ten národ před televizními kamerami varoval, že hospodářská krize začíná vystrkovat drápky už i do Česka.

„Světová ekonomická krize příští rok tvrdě dopadne na tuzemské hospodářství, a pokud Česko vykáže růst hrubého domácího produktu, tak to bude úspěch,“ předpověděl Švejnar.

V tomto názoru se shoduje s celou řadou analytiků, kteří tvrdí, že globální finanční krize již začíná působit i na tuzemskou ekonomiku. Podle dnes zveřejněných údajů totiž zahraniční obchod v říjnu spadl do téměř čtyřmiliardového schodku, nezaměstnanost v listopadu naopak stoupla na 5,3 procenta a růst spotřebitelských cen v listopadu klesl na nejnižší letošní úroveň 4,4 procenta, protože kvůli slábnoucí ekonomice obchodníci snižovali ceny.


Švejnar připomněl, že vývoz tvoří více než 80 procent českého hrubého domácího produktu. „Ochlazení a recese v západní Evropě, která nastala, se nás samozřejmě dotkne. Do určité míry to můžeme kompenzovat, že najdeme nové trhy, ale musíme očekávat velké zpomalení,“ podotkl. Za slabinu české ekonomiky v nynější situaci Švejnar označil vysoký podíl automobilového průmyslu. „Je to průmysl, který při těchto typech recesí trpí nejvíce. A to z toho důvodu, že lidé oproti jídlu a jiným běžným potřebám mohou nákup automobilu odložit,“ řekl.

České ekonomice by nyní podle Švejnara pomohlo snížení daní nejen podnikům, ale i fyzickým osobám. „Navrhoval bych razantní snížení daní z příjmů podnikům a naopak to kompenzoval daněmi v oblasti realit a spotřeby. To by nám prospělo, že bychom opravdu mohli být více konkurenceschopní,“ prohlásil Švejnar. S opatřeními proti krizi podle něj není třeba otálet, uvážíme-li zpoždění efektů hospodářské politiky.