Zemanovo východisko z krize: regulovat a nepomáhat

Praha - Státní dotace bankám a krizí zasaženým podniků k vyřešení finanční krize nepomohou. S tímto tvrzením přišel na dnešním ekonomickém fóru Zlaté koruny, které se zabývá globální finanční krizí a jejím řešením, bývalý předseda vlády, ekonom a prognostik Miloš Zeman. Bujení krize by podle něj zabránila především tvrdší regulace bankovního sektoru, která by zabránila půjčovat komukoli a bez jakékoliv spoluúčasti.

„Žádné další prostředky na sanaci bank, protože sanace bank už byla provedena. Žádné další prostředky na pomoc automobilkám, protože pomoc automobilkám a dalším podnikům byla prostřednictvím investičních pobídek rovněž provedena,“ brojil Zeman ve svém projevu. Svůj postoj zdůvodnil tím, že podniky a bankéři mají neomezený sací reflex, díky kterému spotřebují jakoukoliv dotaci, kterou dostanou. Hospodářství to ale nepomůže, spíše naopak, protože stát si musí na dotace půjčit.


Zemanovi se rovněž nezamlouvá to, jakým způsobem banky i mimobankovní instituce podceňují rizikovost svých klientů. Je tedy pro tvrdší regulaci poskytovatelů úvěrů. Stát by podle něj měl přesně stanovit minimální spoluúčast, se kterou by měly banky i nebankovní instituce poskytovat půjčky.

„Kupuji si televizi. Televize stojí deset tisíc. Vezmu si na ni úvěr. Regulační pravidlo by mělo být založeno na tom, že bude existovat dofinancování úvěrovaného subjektu, aby tento subjekt nesl podstatný díl rizik. To znamená, že mi banka půjčí třeba pět tisíc a pět tisíc si musím uspořit sám. A když nebudu schopen splácet, tak přijdu o deset tisíc,“ popsal svou představu Zeman.