ČEZ nabízí na fixovanou cenu elektřiny čtyřprocentní slevu

Praha - Vedení energetického gigantu ČEZ dnes představilo vizi svého projektu fixovaných cen pro rok 2010. Pokud si zákazníci tuto možnost vyberou, budou za silovou elektřinu platit o 4 procenta méně než podle ceníkových cen v roce 2009. Další možností, kterou jim ČEZ nabízí, je, že mohou stejně jako doposud spoléhat na aktuální vývoj cen elektřiny a na stanovení konkrétní výše ceny pro rok 2010 si počkat až do listopadu 2009. Na rozhodnutí, kterou variantu zvolí, mají zákazníci ČEZu čas do konce února.

ČEZ ve svém balíčku FIX 2010 zákazníkům nabízí zafixování cen silové elektřiny na úrovni o 4 procenta nižší, než je cenová hladina z roku 2009. Regulované poplatky, které tvoří 46 procent celkové ceny elektřiny, ale firma neovlivní. Ty zůstanou jak ve fixované nabídce, tak v tradičním ceníku stejné.

Z pohledu letošního roku se může zdát nabídka ČEZu zajímavá, protože v uplynulých měsících elektřina spíše zdražovala, což se promítne i do cen, které budou platit domácnosti v příštím roce. Ze svých kapes budou muset vydat o 9,9 procenta více než letos.

Vlivy hospodářské krize by ale mohly v příštím roce ceny, za které ČEZ elektřinu kupuje, snížit. „Podle aktuálního vývoje na komoditních burzách to vypadá, že by v příštím roce cena elektřiny mohla opravdu klesnout,“ naznačil v rozhovoru pro Českou televizi nejpravděpodobnější trend budoucího vývoje analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Tarif FIX 2010 by v takovém případě nebyl pro zákazníky tak výhodný, jak slibuje vedení ČEZu.

Firma se proto rozhodla svým zákazníkům nabídnout i jiné možnosti. Klient, který věří, že elektřina bude v roce 2010 zlevňovat, může využít produkty měsíc nebo kvartál, které kopírují aktuální cenu vygenerovanou na energetické burze. Domácnosti se také mohou rozhodnout, že počkají do listopadu na nové ceníky, které budou zohledňovat vývoj cen v průběhu celého roku.


Vedení energetického gigantu ale věří, že se program FIX 2010 setká s poměrně velkou odezvou. „Zájem může být v rozsahu 5 až 25 procent našich zákazníků,“ odhadl ředitel Divize obchod společnosti ČEZ Alan Svoboda.

Pokud mají klienti, kteří odebírají elektřinu od společnosti ČEZ, zájem o zafixování cen elektřiny, musí si o tuto variantu požádat. Potřebný formulář je dostupný na internetových stránkách společnosti, kde najdou také kontakt na zákaznické centrum, jehož pracovníci jim v případě jakýchkoliv nejasností s vyplněním žádosti poradí.

Ceny fixuje i Pražská energetika

ČEZ není jedinou energetickou společností, která se rozhodla umožnit svým klientům fixaci cen. Již zhruba čtrnáct dní nabízí podobný produkt i Pražská energetika. „Je to určeno pro domácnosti, které odebírají elektřinu v běžných tarifech D01-D02, a je spočítáno, že průměrná rodina, která elektřinou nevytápí ušetří už v roce 2009 zhruba 600 korun oproti stávajícím cenám,“ popsal v rozhovoru pro Českou televizi mluvčí firmy Petr Holubec.

Podrobnosti o možnosti zafixování cen elektrické energie najdou zákazníci Pražské energetické rovněž na jejích webových stránkách.

Vydáno pod