Zaměstnanci ČSA odmítají, aby jim vedení sáhlo na platy

Praha - Plánované zmražení růstu platů zaměstnanců ČSA a dokonce i redukce platů u pilotů o 15 procent narazila na nevoli odborů. Osm odborových svazů odmítlo návrh vedení aerolinek. Ten představil minulý týden prezident ČSA Radomír Lašák. Tímto krokem chce vedení firmy příští rok na straně nákladů ušetřit minimálně 300 milionů korun.

Současná kolektivní smlouva, která zaručuje zaměstnancům každoroční růst mezd o jedno procento nad inflaci, je platná až do konce roku 2010 a s její změnou by musely odbory souhlasit.

Podle odborářů je návrh managementu ukvapený, protože v současné době není dostatek podkladů a oficiálních hospodářských výsledků, které by potvrdily kritickou situaci v ČSA. Návrh považují za neopodstatněný vzhledem k výrokům o výborném stavu společnosti, které od vedení zazněly teprve před několika týdny.

„Buď je situace v ČSA vážnější, než byla v době příchodu krizového managementu do firmy, a tedy plán záchrany se představenstvu ani za pomoci masivního výprodeje základního jmění firmy nepodařil a pak představenstvo musí nést za neúspěch zodpovědnost, nebo je to jen snaha o úsporu personálních nákladů před privatizací, a pak odborové organizace preferují jednání přímo s novým vlastníkem,“ uvedly odbory ve zprávě.