Česko možná zlegalizuje sázení přes internet

Praha - Sázky přes internet možná budou v Česku legální. Jeho povolení totiž zvažuje Ministerstvo financí, a to ještě před dokončením novely loterijního zákona, která má být hotová až v roce 2010. Jde o to, že Češi přes internet sázejí už v současnosti, ale u zahraničních sázkových kanceláří. Ministerstvo tak nechce, aby stát o peníze z těchto sázek přicházel.

Češi podle neoficiálních čísel prosází přes internet ročně téměř 20 miliard korun. Když ministerstvo kurzové sázky na síti povolí, mohl by stát během příštích dvou let vybrat na daních až 3 miliardy. „Střízlivě, rozhodně jaksi pro státní kasu jsou to sta miliony ročně,“ uvedl náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Problematická registrace 

Kamenem úrazu byl až dosud způsob, jak zajistit, aby přes internet nesázely děti. Návrh teď počítá s tím, že kdo si bude chtít z domova vsadit, musí se nejdřív zaregistrovat v kamenné pobočce. 

Právě nutná registrace v Česku by však znevýhodnila zahraniční konkurenci, která u nás žádné pobočky nemá. Podle mluvčího sázkařské společnosti Bwin Ondřeje Schmidta by to znamenalo porušení evropského práva a Česku by tak hrozily sankce.

„Zahraniční společnosti jsou vždycky znevýhodněny, ty sem vlastně pronikly načerno prostřednictvím internetu. Ale české zákony nikdy nepovolovaly tento byznys zahraničním firmám a ani v budoucnosti povolovat nechtějí,“ říká k tomu Zídek.

Povolení na 10 let 

Povolení pro společnost Sazka, Synot Tip, Fortuna, Tipsport a Chance jsou připravená na maximální možnou dobu, tedy na deset let. Další čtyři společnosti žádost teprve podají. Tím se fakticky zablokuje regulace podle nového zákona, ať sázky výslovně povolí nebo zakáže. Záměr ministerstva už proto kritizovala opozice.