Vláda: Termín přijetí eura v roce 2009 nestanovíme

Praha - Vláda na dnešním zasedání odmítla návrh ministerstva financí, který počítal s tím, že by kabinet měl v roce 2009 stanovit datum, kdy Česká republika rozšíří řady zemí platících eurem. Ministři jsou proti stanovení konkrétního termínu i přesto, že podle vládních údajů nastala v letošním roce zásadní změna v plnění maastrichtských kritérií, která podmiňují vstup země do eurozóny.

Česká republika v současnosti plní všechna stanovená kritéria kromě výše inflace. Ta by se ale měla v roce 2009 po letošním prudkém nárůstu opět vrátit k běžným hodnotám pod třemi procenty. Nepřekonatelnou bariérou vstupu přestal být už i deficit veřejných financí. Podle listopadové zprávy Mezinárodního měnového fondu sice v příštím roce vzroste na 2,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP), stále se ale podaří splnit tříprocentní hranici stanovenou maastrichtskými kritérii.

Další kritéria, podle kterých nesmí veřejný dluh překročit 60 procent HDP, dlouhodobé úrokové sazby nesmí přesáhnout o více než dvě procenta sazby tří zemí eurozóny s nejnižší inflací, Česko plnilo už i v uplynulých letech. Kurz koruny se i přes její současnou sílu také snaží udržet ve stanoveném fluktuačním pásmu.