Evropská komise začala podnikat právní kroky proti Slovensku

Brusel - Evropské komisi se nelíbí, že Slovensko v únoru obnovilo monopol tamní pošty na doručování tzv. hybridních zásilek, tj. kombinace elektronických a listovních zásilek. Po důrazném varování, kterým komise častovala Slovensko v uplynulých měsících, přišla nyní i s prvními právními kroky. Slovensku tak nyní hrozí řízení u Evropského soudního dvora, případně i vysoká pokuta.

Doručování hybridní pošty probíhalo až do února letošního roku na Slovensku v souladu s pravidly hospodářské soutěže. Pak se ale slovenské vládnoucí garnitury rozhodly působení konkurentů pošty omezit, což státnímu podniku zajistilo zvýšení tržeb až o dvě miliardy slovenských korun (asi 1,7 miliardy Kč).

Evropská komise vyhlásila monopolu válku

Komise prosazuje, aby byl trh s poštovními službami liberalizován, proto na Slovensko útočí právní cestou. Podle pravidel Evropské unie má nyní země dva měsíce na to, aby na akci komise odpověděla. Pokud se ale komisi nebude vysvětlení Slovenska líbit, může ho zažalovat. V takovém případě by mu hrozila vysoká pokuta.

Slovensko v ofenzivě

Slovensko se nehodlá s odmítavým postojem vůči monopolu pošty smířit bez boje. Tamní premiér Robert Fico minulý měsíc prohlásil, že země plánuje podat na Evropskou komisi kvůli jejímu jednání žalobu.

Evropská unie prosazuje, aby se mohla na trhu s poštovními službami ve větší míře působit konkurence. Slovensko by mělo trh poštovních služeb otevřít nejpozději od roku 2013. Se stejným datem se počítá i v případě České republiky.