Antimonopolní úřad naúčtoval Kofole další pokutu

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil českému výrobci tradičního nápoje Kofola tučnou pokutu ve výši 11,836 milionu korun. Tento trest souvisí se sankcí, kterou firma dostala již v červenci za to, že diktovala velkoobchodníkům ceny svých nápojů. V sankčním řízení Kofola neposkytla všechny požadované podklady, což úřad považuje za procesní porušení zákona, a pokutoval ji proto znovu. Firma ale sankci považuje za neoprávněnou.

Antimonopolní úřad Kofolu v létě potrestal za to, že v letech 2001 až 2008 určovala distributorským firmám, za kolik mají její výrobky prodávat spotřebitelům. Sankce 13,5 milionu korun, kterou jí za to udělil, byla třetí nejvyšší v tomto roce. Kofola pochybení přiznala a začala nedostatky odstraňovat. V sankčním řízení ovšem nedoložila úřadu všechny smlouvy, které zakázanou dohodu obsahovaly, a tak dostala další pokutu.

To, zda Kofola téměř 12milionovou sankci zaplatí, zatím ale není jisté. Rozhodnutí není podle informací antimonopolního úřadu pravomocné. Kofola už využila možnosti, kterou jí dává zákon a proti rozhodnutí se odvolala.

Kofola patří mezi přední výrobce nápojů ve střední Evropě. Na slovenském trhu je Kofola dokonce jedničkou v oblasti kolových nápojů, což je překvapivé, protože tuto pozici běžně drží americký výrobce Coca Cola.

V České republice Kofola drží třetí místo na trhu. Její tržní podíl zde přesahuje 13 procent. Lepší pozici má firma na Moravě, kde je stejně jako na Slovensku lídrem.

Většina českých spotřebitelů má Kofolu spojenou především s tradičním kolovým nápojem. Do produktového portfolia firmy ale patří také nápoje Jupí, Jupík, Top Topic a přírodní pramenitá voda Rajec. Nedávno se společnosti podařilo získat ještě značku Vinea.