Japonsko kopíruje USA, úroková sazba spadla na 0,1 procenta

Tokio - Japonská centrální banka dnes snížila úrokové sazby o dvě desetiny procenta. Základní úroková sazba, od které odvíjí i úročení komerčních úvěrů, se tak dostala na 0,1 procenta. Druhá nejsilnější ekonomika světa překonala Spojené státy americké, kde je základní úroková sazba aktuálně na hodnotě 0,25 procenta, a vrátila se na pozici země s nejnižšími úroky na světě.

„Hlavním důvodem toho snížení jsou dále se zhoršující exportní podmínky japonské ekonomiky,“ vysvětlil v rozhovoru pro Českou televizi analytik společnosti Fio Josef Novotný. Zároveň předpověděl, že trend snižování úrokových sazeb se teď bude šířit napříč celým světem.

Japonsko nezůstalo jen u úroků

Japonská vláda dnes oznámila, že japonský hrubý domácí produkt v tomto finančním roce končícím v březnu klesne o 0,8 procenta. V červenci přitom počítala s růstem o 1,3 procenta. A toto výrazné zhoršení nahání finančním autoritám hrůzu. Proto nezůstala centrální banka jen u změny úroků, ale připravila ještě další povzbuzující opatření.

Centrální banka chce především napumpovat více peněz do bankovního systému a zmírnit úvěrové napětí. Pomoci jí v tom mají nákupy krátkodobých dluhopisů, které firmy používají k financování svých každodenních výdajů. Více investovat chce ale i do vládních dluhopisů.


Odborníci jsou skeptičtí

„Stále však neexistuje záruka, že ohlášené kroky budou schopny zabránit kolapsu ekonomiky,“ prohlásil analytik Hideo Kumano z výzkumné společnosti Dai-ichi Life Research Institute. Podobně se vyjádřil i ekonom Norio Miyagawa. „Malé krácení úrokových sazeb už ekonomice tolik nepomůže,“ upozornil.

Japonské hospodářství prožívá recesi poprvé od roku 2001. Kdy se z ní dostane, je zatím ve hvězdách. Vláda ale varuje, že by to mohlo být až v březnu roku 2010.

Vydáno pod