Libra tečuje paritu s eurem, vůči koruně je na historickém minimu

Londýn - Libra se směňuje k euru téměř už v poměru 1:1. Zatím se na forexových trzích obchoduje jedno euro za 95 pencí. Podle údajů centrální banky Bank of England (BoE) propadla libra vůči koši měn letos o 23 procent. Depreciace je vyšší než po devalvaci v roce 1992, intervenci Mezinárodního měnového fondu v roce 1976 a i než půlstoletí stará "válka" s dolarem.

Vůči dolaru klesla libra více jen v roce 1931, kdy bylo Spojené království donuceno opustit zlatý standard. Teď bude BoE podle expertů muset opět sáhnout na úrokové sazby, aby se umazal vysoký diferenciál úrokových sazeb britských a amerických peněz. Fed tento týden spustil sazby až na nulu a podobný krok nevylučuje ani BoE. Zástupce jejího guvernéra Charlie Bean říká: „Nulové sazby jsou ve hře, současná 2 procenta dávají prostor k pohybu.“

Na ostrovech si v této souvislosti připomínají výrok Gordona Browna právě z roku 1992, kdy libra bojovala sama se sebou. „Slabá měna je odrazem slabé ekonomiky, a ta je důsledkem slabé vlády,“ hlásil tehdy. Opozice na tuto notu kontruje, že slabá libra je důrazem vnímání kondice britské ekonomiky v zahraničí.

Každá mince má ale dvě strany, analytici věří, že slabá libra pozvedne britské exporty a opět nastartuje do recese mířící ekonomiku.

Rekordně si vůči libře vede i česká koruna. Aktuálně se obchoduje jedna libra šterlinků pod 28 korunami.

Vydáno pod