Důvěra v českou ekonomiku je nejnižší za posledních devět let

Praha - Důvěra v domácí ekonomiku v prosinci klesla na devítileté minimum. Souhrnný ukazatel důvěry se ve srovnání s předchozím měsícem snížil o 8,9 bodu. Důvěra spotřebitelů se propadla o 8,7 bodu, důvěra podnikatelů o 8,9 bodu. Ve srovnání se stejným měsícem loňského roku byla v prosinci důvěra v české hospodářství nižší o 27,3 bodu. Spotřebitelská důvěra klesla o 11,7 bodu a podnikatelská je nižší o 31,2. A zdá se, že bude ještě hůř.

Hůře než v listopadu hodnotily současnou ekonomickou situaci podniky působící v oblasti průmyslu, obchodu a služeb. „Je zřetelně vidět, jak se snižuje důvěra a klesají zakázky v západní Evropě, to se jednoznačně projevuje především v českém průmyslu,“ vysvětlil v rozhovoru pro Českou televizi analytik ČSOB Petr Dufek.

Jen stavební firmy označovaly prosincový stav hospodářství za mírně lepší než listopadový. Nicméně hodnocení celkové poptávky už bylo horší. Očekává se, že v příštím čtvrtletí už tolik práce nebude. Zakázek zatím stavaři mají na 8,5 měsíce. 

Z šetření mezi spotřebiteli v prosinci vyplynulo, že pro příštích 12 měsíců očekávají zhoršování celkové ekonomické situace i své finanční situace, a chystají se proto méně spořit. Oproti listopadu se v prosinci zvýšil podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti.