Nezaměstnanost v EU letos vzroste o dvě procenta

Praha - V důsledku ekonomické krize vzroste v průběhu roku nezaměstnanost v Evropské unii v průměru o dvě procenta. V dnešních Otázkách Václava Moravce to oznámil eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci Vladimír Špidla. Evropská komise se bude snažit krizi mírnit finančními injekcemi a zjednodušením pravidel čerpání peněz ze strukturálních fondů.

„Nepochybně dojde k nárůstu nezaměstnanosti, odhadujeme dvě procenta v celé EU. Některé regiony budou zasaženy méně, jiné silněji, jak se to nyní ukazuje například ve Velké Británii, Irsku nebo podobně postiženém Španělsku,“ uvedl Špidla.

Řešením krize má být společný záchranný ekonomický plán, který má Česko během svého předsednictví EU koordinovat. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga bude nejtěžší udržet soudržnost všech států po celou dobu, a to právě díky rozdílné míře, s jakou jednotlivé regiony krize postihla.

Také podle Špidly je koordinovaný postup zásadní věcí. V rámci záchranného plánu poskytne Evropská banka pro rozvoj 30miliardovou intervenci a strukturální fondy by měly umožnit členským státům čerpat evropské peníze dříve, než tomu bylo doposud, a usnadnit jim změnu plánů a investic, které byly platné před vypuknutím krize. Špidla také oznámil reorganizaci fondu pro důsledky globalizace, který by měl být použitelný také na pomoc v době krize.

Celkově by mělo do unijního hospodářství přitéct v rámci záchranného plánu 200 miliard eur, což je v přepočtu více než 5 bilionů korun.