V ekonomické radě by mohli usednout také Zámečník, Dlouhý, Jahn a Schwarz

Praha - V Národní ekonomické radě, která má připravit opatření proti případným dopadům krize, by kromě vedoucího prezidentovy kanceláře Jiřího Weigla a nynějšího šéfa Asociace penzijních fondů Jiřího Rusnoka mohli podle neoficiálních informací České televize zasednout také ekonom Miroslav Zámečník, bývalý vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn, exministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý a děkan Národohospodářské fakulty VŠE doc. Jiří Schwarz.

Nová rada, v jejímž čele stane sám premiér Mirek Topolánek, by měla mít celkem 9 členů. Kromě již zmiňovaných se uvažovalo také o profesoru Janu Švejnarovi, který však podle svého vyjádření pro Českou televizi osloven nebyl. Jediným jistým členem tak zůstává nadále Jiří Weigl. „Pana prezidenta jsem oslovil s žádostí o účast v Národní ekonomické radě a po vzájemné dohodě jsme se rozhodli jmenovat prvním členem rady Jiřího Weigla,“ uvedl Topolánek. „Oficiální představení celého týmu provedu ve čtvrtek,“ prohlásil.

„Rada bude více než sedmičlenná, oslovení signalizují aktivní účast na projektu,“ prozradil zatím Topolánek. Vzniknout tak má instituce, která bude účinně vyhodnocovat situaci v české ekonomice a předkládat řešení ekonomické recese. Topolánek již dříve oznámil, že by v ekonomickém uskupení rád viděl také experty z opoziční ČSSD.