Nošovická továrna Hyundai potvrdila omezení výroby, zatím na leden

Nošovice (Frýdecko-Místecko) - Nošovická automobilka Hyundai dnes oficiálně potvrdila, že omezí kvůli hospodářské krizi výrobu na čtyři dny v týdnu. Zatím pouze na leden plánuje Hyundai zkrátit výrobu aut nižší střední třídy na pondělí až čtvrtek, a to od pátku 9. ledna. Továrna, která začala vyrábět auta před dvěma měsíci, také pozastaví nábor nových pracovníků a odloží zahájení druhé směny. Novinářům to v Ostravě oznámil viceprezident společnosti Kim Keun Sik.

Zkrácení výrobního týdne je podle Kim Keun Sika jediným realistickým východiskem ze situace na evropském trhu, kde výrazně propadla poptávka po nových vozech, například ve Španělsku a Velké Británii. „V současné době nemá závod tolik objednávek, aby výrobní linky mohly jet na plný výkon. Celá výroba je založena na principu potvrzených objednávek. Nevyrábíme auta na sklad. Proto nás propad objednávek donutil redukovat výrobu,“ dodal mluvčí firmy Petr Vaněk.

Podle analytika společnosti Ecovis Corporate Finance Jana Slabého se pokles poptávky po nových automobilech v Evropě sice projevuje napříč všemi segmenty, poptávky po levných autech se však bude týkat nejvíce. „Větší dopad finanční krize se dá očekávat právě u levnějších vozů, které vyrábí například Hyundai, protože jejich potenciální kupci jsou nejvíce citliví na ekonomické problémy,“ vysvětlil. Závod v Nošovicích vyrábí model i30, což je auto nižší střední třídy, a v této kategorii chce vyrábět i takzvané minivany, rodinná víceúčelová vozidla.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Automobilka, která v Nošovicích vyrostla i díky investičním pobídkám, nyní zaměstnává kolem dvou tisíc lidí a na její výrobě jsou nyní v Moravskoslezském kraji závislé desítky dodavatelů se stovkami zaměstnanců. Pro letošní rok plánovala továrna vyrobit 185 tisíc osobních aut, plná výrobní kapacita je 300 tisíc.