Slovensko reguluje odběr plynu, hrozí zastavení výroby některých podniků

Bratislava/Atény - Nedostatek plynu na Slovensku, který je způsobený výpadkem toku suroviny z Ruska, začíná být fatální. Tamní distributor, Slovenský plynárenský průmysl, se proto rozhodl, že omezí dodávky průmyslovým velkoodběratelům. Díky tomuto omezení by měly slovenské zásoby plynu vystačit na 72 dní. Situace na Slovensku je podobně vážná jako v Řecku, kde jsou snížením dodávek již druhým dnem postiženy dokonce i domácnosti, které dostávají o 35 procent méně plynu, než odpovídá normálu. Situace je o to vážnější, že norský státní energetický koncern StatoilHydro nemůže podle své mluvčí Rannveig Stangelandové vyrovnat výpadek dodávek ruského plynu do Evropy, protože již nyní pracuje na plnou kapacitu.

Pro dodávky plynu velkoodběratelům platí na Slovensku stupeň osm z možných deseti. V praxi to znamená, že průmyslové podniky odebírající měsíčně více než 60 tisíc kubíků plynu musí snížit odběr na bezpečnostní minimum, tedy na minimální úroveň tak, aby nedošlo k poškození jejich výrobních technologií. Podle zpravodajky ČT Olgy Bakové se omezení dodávek zemního plynu dotýká zhruba tisícovky velkoodběratelů, mezi které patří například Slovnaft či Peugeot.

Průmyslníci jsou znepokojeni

Slovenští průmyslníci mají z omezení dodávek značné obavy. Svaz chemického a farmaceutického průmyslu varoval, že pokud bude plynulost dodávek plynu podnikům narušena delší dobu, může dojít k vážným ekonomickým ztrátám.


Na veřejnost navíc prosakují informace, že košický U.S. Steel, který je jedním z největších odběratelů plynu v zemi, zastavuje kvůli nedostatku plynu výrobu a posílá zaměstnance na nucenou dovolenou. Vedení společnosti však zatím tyto zprávy ani nepotvrdilo, ani nevyvrátilo.

Když se bude plynem šetřit, vydrží 72 dní

I když se na Slovensku hojně objevují spekulace, že zásoby, které má stát k dispozici, vydrží jen 10 dní, ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek ujistil, že tomu tak není, plyn vystačí na 72 dní. Podmínkou ale je, aby velkoodběratelé striktně dodržovali stanovený režim. Pokud by ho začali porušovat, mohla by se země dostat do problémů.

Řecko má omezení i pro domácnosti

Zatímco slovenské domácnosti dostávají plyn v plné míře, hůře jsou na tom domácnosti v Řecku. To už sáhlo k regulaci odběrů suroviny před dvěma dny a tamní domácnosti dostávají o 35 procent méně plynu než normálně.

Řecké zásoby plynu vystačí už jen do neděle. Pak se nad osudem řeckých domácností i podniků vznáší velký otazník. Řekové toužebně upírají zrak k dodávce plynu z Alžírska, která však podle dostupných informací dorazí do země až 20. ledna.

České republice na rozdíl od Slovenska a Řecka akutní nedostatek plynu zatím nehrozí. Zásoby plynu vystačí při běžné spotřebě na 40 dní, navíc se společnosti RWE Transgas, která je největším distributorem suroviny v Česku, podařilo vyjednat navýšení dodávek z Norska.