Slovensko stabilizovalo dodávky plynu, vláda rozhodne o Jaslovských Bohunicích

Bratislava - Slovensku se pomocí dodávek zemního plynu z rezerv zahraničních energetických společností podařilo stabilizovat rozvodnou síť v zemi. Novinářům to dnes řekl ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek. Dodal, že zásoby plynu by měly vydržet 15 dnů. Kvůli přerušeným dodávkám z Ruska však větší podniky nadále musí omezovat spotřebu na minimum.

Krizový štáb navíc podle Jahnátka odpoledne požádá premiéra Roberta Fica o svolání mimořádného zasedání vlády, která by měla posoudit opětovné spuštění jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích. Obnovení provozu Fico v předchozích dnech vzhledem k přerušení dodávek plynu nevyloučil. Slovensko vyřadilo druhý blok bohunické jaderné elektrárny V1 z provozu na přelomu roku, protože se k tomu zavázalo před vstupem do Evropské unie. První blok odstavili energetici na konci roku 2006.

Slovenská státní Jaderná a vyřazovací společnost (JAVYS) už přípravné práce na případném spuštění odstaveného druhého bloku rozběhla. „V současnosti vykonávané činnosti představují zpracování seznamu standardních oprav na zařízení, které se běžně provádí v době odstávek provozovaných jaderných elektráren, připravuje se komplexní program jednotlivých kroků potenciálního spuštění bloku,“ informoval v pátek Dobroslav Dobák, mluvčí JAVYS, která elektrárnu V1 provozuje. Náklady na obnovení výroby by podle něho nebyly významné, zařízení by si
též nevyžádalo rozsáhlejší opravy a rekonstrukce.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Slovensku se podle Jahnátka podařilo zabezpečit 7,2 milionu krychlových metrů plynu například ze zásobníků společností E.ON Ruhrgas a Gaz de France. Z vlastních rezerv země odčerpá 21 milionů krychlových metrů. Tím by měla pokrýt očekávanou spotřebu plynu v průběhu dne, aniž by v rozvodné soustavě klesal tlak potřebný k plynulému zásobování odběratelů. Bez pomoci zahraničních firem by Slovensku zůstal plyn pouze zhruba na týden.

Slovensko je bez přísunu ruského plynu, na kterém je plně závislé, již čtvrtý den. Výpadek nastal kvůli sporům Ruska a Ukrajiny ohledně dodávek, obnovení zásobování se zatím nepodařilo definitivně dohodnout. Od středy musí zhruba tisícovka slovenských podniků odebírat pouze tolik plynu, aby zajistila nevyhnutelnou bezpečnost svých výrobních zařízení. Vícero velkých firem, včetně závodů automobilek PSA Peugeot Citroën a Kia Motors, výrobu přerušilo. Pro domácnosti a teplárny zatím omezení neplatí.

Vydáno pod