Volkswagen i Škoda loni prodaly rekordní počet aut

Wolfsburg - Prodej největší německé automobilky Volkswagen se v loňském roce zvýšil o 0,6 procenta na rekordních 6,23 milionu vozů. Uvedla to dnes firma na svých internetových stránkách. Dodala, že prodej její české značky Škoda loni stoupl dokonce o více než sedm procent na rovněž rekordních 674 500 vozů.

Nejvýraznější nárůst v absolutních číslech zaznamenal Volkswagen v Číně, kde prodej loni poprvé překonal hranici milionu vozů. Automobilka nicméně podle agentury Reuters již dříve varovala, že její celosvětový prodej by se v letošním roce mohl propadnout o zhruba deset procent.

Španělská značka Seat však už loni utrpěla zhruba 15procentní propad. Prodej luxusních vozů Bentley se snížil dokonce o 24 procent, zatímco prodej sportovních automobilů Lamborghini stoupl o procento. Divize Audi již dříve ohlásila nárůst prodeje o 4,1 procenta a prodala přes milion vozů.

„Dodrželi jsme svůj slib. Skupina Volkswagen dodala v obtížném roce 2008 nejvíce automobilů v historii,“ řekl šéf společnosti Martin Winterkorn. Dodal, že výstavba nové továrny ve Spojených státech pokračuje podle plánu a že první automobily by měly z jejích linek sjet na jaře roku 2011.

Škoda odstartuje letošní výrobu zítra

Volkswagen je největším výrobcem automobilů v Evropě. Více než polovinu podniku nyní kontroluje německý výrobce sportovních vozů Porsche. Evropská komise schválila plán Porsche na ovládnutí Volkswagenu v červenci.

Škoda Auto ke konci roku kvůli poklesu poptávky několikrát výrazně omezila výrobu a před Vánoci zahájila celopodnikovou odstávku, která skončí v noci na 13. ledna. Vedení automobilky již také rozhodlo, že od ledna do června 2009 omezí výrobu na čtyři pracovní dny.