Firmy drtí vysoké úroky, bankéři je snížit nechtějí

Praha - Ačkoliv Česká národní banka v listopadu i v prosinci snížila úrokové sazby celkem o 1,25 procenta, úroky, za které poskytují banky úvěry podnikům, naopak podle firem samotných i podle hospodářské komory rostou. Změnu si firmy i komora slibovaly od dnešního jednání s bankéři, ti ale jejich požadavek na snížení úroků odmítli. Komora se proto obává, že firmy začnou kvůli nedostatku peněz krachovat.

Za vším stojí světová finanční krize. Banky se kvůli ní bojí nárůstu objemu nesplácených úvěrů, a tak drží své úrokové sazby vysoko, aby jim takto získané peníze vykompenzovaly případné ztráty. To ale zase poškozuje podniky, které žehrají na to, že se k penězům dostávají stále obtížněji.

„Česká národní banka třikrát za sebou snížila úrokové sazby a komerční banky je místo jejich očekávaného snížení u provozních úvěrů naopak od začátku letošního roku zvýšily o 1,5 až dvě procenta,“ upozornil na nesoulad prezident hospodářské komory Petr Kužel. Podniky se tak podle něj jen těžko dostávají k provozním úvěrům, které jsou pro jejich přežití nezbytné. „Pokud banky omezí přísun peněz svým klientům nebo jim dokonce přestanou plošně půjčovat, za tři čtvrtě roku již nebudou mít komu,“ varoval.

Reportáž Daniely Písařovicové (zdroj: ČT24)


Banky: „Nahrabat“ si nechceme, pokrýváme riziko

I když se hospodářské komoře a podnikům výše sazeb nelíbí, podle prezidenta České bankovní asociace Jiřího Kunerta má opodstatnění v současném ekonomickém vývoji a v žádném případě za ní není přílišná hrabivost bank, ale fakt, že narostla rizikovost země, a to musí banky zohlednit. „Marže se pohybuje podle rizikovosti klienta, ceny likvidity a doplňuje ji zisk banky. Jestliže činila 0,2procentního bodu, nyní je to 0,6procentního bodu,“ podotkl.  

ČNB: Počet poskytnutých úvěrů neklesá  

Na stranu komerčních bankéřů se postavila i Česká národní banka (ČNB). Její viceguvernér Miroslav Singer zdůraznil, že problémy, na které upozorňují firmy, jsou spíše subjektivní, statistiky hovoří jinak. Počet poskytnutých úvěrů neklesá, naopak v posledním čtvrtletí vzrostl o 2,7 procenta.