Dnešní jednání v Moskvě obnovení dodávek plynu nepřinesla

Moskva - Po krátkém jednání šéfů ruské a ukrajinské vlády Vladimira Putina a Julije Tymošenkové mezi "čtyřma očima" o řešení plynového konfliktu přerušili hlavní aktéři schůzku, aby se v Kremlu zúčastnili zahájení summitu svolaného ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem, který summit započal skeptickým postojem. V současné době jednání Putin-Tymošenková opět pokračují.

Putinův mluvčí ale zpochybnil, že má ukrajinská premiérka dostatečný mandát, aby vyjednala urovnání krize v dodávkách plynu. Do Moskvy byl pozván i prezident Juščenko, odmítl ale přijet. Tymošenková před cestou do ruské metropole prohlásila, že hlavní je obnovit tranzit plynu do Evropy, Juščenko naopak trval na tom, že tranzit musí být spjat v jednom balíku s dohodou o dodávkách plynu pro Ukrajinu. Ruský prezident Medveděv ale na tiskové konferenci uvedl, že s Juščenkem hovořil alespoň telefonicky a názory ukrajinského prezidenta a premiérky se prý v otázce plynu shodují.  

Po skončení summitu prohlásil ruský prezident, že má být problém s tranzitem vyřešen v nejbližších dnech. „Konkrétní výsledek zatím není, ale je pozitivní, že obě strany usedly k jednomu stolu a jednaly,“ uvedl mluvčí českého ministra Martina Římana Tomáš Bartovský. Říman spolu s eurokomisařem Piebalgsem zastupoval v Moskvě Evropskou unii. 

Ruský plynárenský monopol Gazprom očekává podpis dohody ještě dnes. „Čekáme, že dokumenty budou dnes podepsány. Hlavní je vyřešit problém s tranzitem,“ uvedl mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov. Zároveň Medveděv navrhl vytvořit „mezinárodní mechanismus“, který by v budoucnu pomohl zabránit opakování podobných krizí.

Zástupci Ruska a Ukrajiny se dnes setkali v Moskvě, aby se pokusili vyřešit plynovou krizi. Jde o vůbec první rusko-ukrajinská jednání od propuknutí sporu na konci loňského roku. Jednání v sídle ruské vlády začaly za účasti delegací obou stran, jejichž členy jsou i šéfové Gazpromu a Naftogazu.

Na „plynovém summitu“ zastupoval ČR Říman

Po rusko-ukrajinské schůzce následoval odpoledne „plynový summit“ svolaný ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Evropskou unii zastupoval eurokomisař Andris Piebalgs a za české předsednictví unie ministr Martin Říman. Chorvatsko mezitím oznámilo, že do Moskvy nevyšle vicepremiéra, jak původně předpokládalo, ale nechá se zastupovat Piebalgsem a Římanem.

Moskva zastavila dodávky plynu na Ukrajinu na Nový rok, protože se nedohodla s Kyjevem na nové ceně plynu v letošním roce. O týden později v důsledku vyhrocení sporu ustaly i dodávky do Evropy. Ta je bez ruského plynu, který obvykle proudí z 80 procent přes Ukrajinu, desátý den. Z odpovědnosti za situaci se vzájemně obviňují Kyjev a Moskva.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (vlevo) a komisař pro energetiku Andris Piebalgs
Zdroj: ČTK