Německou ekonomiku čeká největší propad od války

Berlín - Německá ekonomika letos zažije největší propad od druhé světové války. Německá vláda předpověděla, že se hospodářství propadne o dvě a čtvrt procenta. Až dosud přitom kabinet kancléřky Merkelové trval na svém pozitivním scénáři, který počítal s růstem hrubého domácího produktu 0,2 procenta. Německo doplatí hlavně na oslabující zahraniční poptávku, která bude mít negativní dopad na export.

Výkon největší evropské ekonomiky se od druhé světové války za celý rok nikdy nesnížil o více než procento. „V letošním roce čelí německá ekonomika největší výzvě od znovusjednocení země v roce 1990,“ uvedla vláda ve výroční ekonomické zprávě.

Kabinet kancléřky Merkelové musel ovšem přiznat i další negativa spojená s recesí. Nejen, že německá ekonomika zažije největší pokles ekonomiky, ale očekává se i růst nezaměstnanosti. Ta by se koncem roku mohla vyšplhat až na 8,5 %. To by znamenalo dalších půl milonu Němců bez práce.

Ekonomiku země, která je největším světovým exportérem, stahuje ke dnu klesající poptávka ve světě. Letos podle vlády hodnota zboží vyvezeného za hranice klesne o 8,9 procenta, dovoz se sníží o pět procent.

Hlavně utrácet

Vládě tak nezbývá, než doufat, že ekonomiku podrží alespoň domácí spotřeba. V přípravě je proto podpůrný balíček v hodnotě až 50 miliard eur, který by měl zvýšit apetit Němců k nakupování. Balíček nazývaný „Eintopf“ by měl podpořit různými formami školství, infrastrukturu, domácnosti a další oblasti.

Zajímavou a zároveň kontroverzní položkou balíčku je „šrotovné“. Jedná se o finanční příspěvek státu majiteli nového auta, který nechal své více jak devět let staré auto zlikvidovat. Tento příspěvek je ve výši 2500 Eur. Podle průzkumu institutu Forza si 70 procent Němců myslí, že takováto snaha vlády německou ekonomiku na nohy nepostaví. Experti tvrdí, že ačkoliv balíček nezastaví krizi, přinese důležitý psychologický efekt.

Vydáno pod