Zetor zkrátí pracovní týden a bude propouštět

Brno - Hospodářská krize dorazila i do brněnského Zetoru. Vedení firmy se dnes dohodlo s odbory, že podobně jako řada dalších velkých strojírenských firem v Česku zkrátí pracovní týden na čtyři dny. Zhruba 130 ze stávajících 1100 pracovníků navíc přijde o práci, většina z nich nejsou kmenoví zaměstnanci.

Zetor, který vlastní téměř ze sta procent slovenská skupina HTC Holding, patří mezi největší zaměstnavatele v regionu. Po loňské opakované výměně vedení s novináři nekomunikuje. Zatím tak firma neuvedla, jak ji světová hospodářská krize ovlivní, a zda pozmění její původní plány navýšit do roku 2010 výrobu traktorů na 10 tisíc kusů. Předloni jich firma prodala asi 7 tisíc, loňské údaje nezveřejnila.


Po dnešku jsou jasné jen některé údaje. Šéf firemních odborů Alois Kavele prozradil, že firma propustí 30 kmenových zaměstnanců a o stovku omezí počet agenturních míst, minimálně v únoru a březnu nebude vyrábět v pátek. V lednu ještě výroba pojede standardně jako doposud.

Pásy zastavuje Hyundai i Škodovka

Podobně jako Zetor reagují na hospodářskou krizi i další velcí výrobci. Na čtyři i méně dnů v týdnu omezila v lednu výrobu nošovická automobilka Hyundai a po celé první pololetí budou mít o den delší víkend také zaměstnanci mladoboleslavské automobilky Škoda Auto.

Vydáno pod