ECB: Kdo neplatí eurem, pomoc nedostane

Lucemburk/Londýn - Evropská centrální banka není příliš ochotna rozšiřovat nouzovou finanční pomoc na země mimo eurozónu, jak o to žádá skupina mezinárodních bank působících ve střední a východní Evropě. Dnešnímu vydání britského listu Financial Times to řekl šéf lucemburské centrální banky a člen rady ECB Yves Mersch.

Evropská centrální banka „nemá mandát být regionální agenturou OSN“," prohlásil dnes Mersch. Jeho vyjádření je podle analytiků výrazem malé ochoty ECB zasahovat mimo hranice eurozóny a EU. Evropská centrální banka přitom v eskalující krizi už dříve nabídla úvěrovou podporu bankovním systémům v Polsku a Maďarsku, které nejsou členy eurozóny.

ECB a Evropskou komisi k rozšíření protikrizové pomoci na nečlenské země východní Evropy jako Srbsko a Ukrajina požádala skupina devíti mezinárodních bank včetně vlastníků českých finančních ústavů Erste Bank (Česká spořitelna), KBC (ČSOB), Société Générale (Komerční banka) a UniCredit.


Dnes se podle Financial Times na neoficiální schůzce ve Vídni sejdou zástupci Evropské komise, EIB a EBRD s představiteli globálních finančních institucí v čele s Mezinárodním měnovým fondem. Přítomni budou také představitelé zemí východní Evropy a zástupci západoevropských zemí, kde sídlí vlastníci bank působících na východě.

Vydáno pod