Nečas chce alespoň částečně uvolnit bariéry unijního trhu práce

Luhačovice - Česko bude coby předsednická země v Evropské unii usilovat o rozvolnění překážek, které brání občanům nových členských zemí pracovat v některých státech původní evropské patnáctky. Po dvoudenním neformálním jednání ministrů práce a sociálních věcí zemí EU v jihomoravských Luhačovicích to řekl český ministr Petr Nečas. Až do roku 2011 chtějí svůj trh chránit Rakousko a Německo. Belgie a Dánsko už dříve avizovaly uvolnění veškerých překážek.

„Dokážeme si představit cestu, která by u států, jež si podrží přechodná období, je postupně rozmělňovala,“ uvedl Nečas na tiskové konferenci po skončení oficiální části dvoudenního zasedání. Jako příklad přitom uvedl Německo, které uvolnilo přístup na svůj trh práce lidem s vysokoškolským diplomem.

Dvanáct z původních patnácti členů Evropské unie se rozhodlo dočasně chránit svůj pracovní trh v obavě před přílivem pracovníků ze zemí, které do EU přistoupily po roce 2004. Většina z nich posléze tyto překážky odstranila. „Myslím, že tyto země mohou dokladovat, že nijak neutrpěly. Naopak to prospělo jejich ekonomickému rozvoji,“ zdůraznil Nečas. 

Vstřícná Belgie a rezolutní Německo

Ministři dvou pro Čechy klíčových zemí, Německa a Rakouska, už naznačili, že využijí maximální dobu přechodných období a svůj trh si budou, alespoň zčásti, chránit až do roku 2011. „Musím říci, že v mnoha ohledech se jedná primárně nikoli o ekonomicky a sociálně podložené argumenty, ale o argumenty, které mají převážně politický charakter,“ zdůraznil dnes Nečas.

Přivřené dveře zatím pracovníkům z Česka, Polska, Slovenska a dalších nových zemí zůstávají kromě Rakouska a Německa ještě v Belgii a Dánsku. Ty už však dříve avizovaly, že veškeré překážky odstraní. „Dánsko nám již oznámilo, že od 1. května přechodná období bez výjimky zruší pro všechny kategorie zaměstnanců. Máme informace z Belgie, že pokud jí to složitá vnitropolitická situace umožní, rozhoupe se k něčemu podobnému,“ dodává náměstek ministra práce a sociálních věcí Michal Sedláček.

Luhačovické setkání evropských ministrů je významné spíše pro předjednání pozic, které v březnu zohlední Rada Evropské unie pro zaměstnanost a sociální věci. Nečas, který jednání v Luhačovicích vede jako zástupce předsednické země EU, již ve čtvrtek podotkl, že české předsednictví nepovažuje pokračování bariér za odůvodnitelné. Od zemí, které budou chtít prodloužit přechodné období, by měla podle něj Evropská komise požadovat detailní a daty podložené zdůvodnění.

České předsednictví navrhlo směrnici o pracovní době

České předsednictví Evropské unie dnes navrhlo ministrům práce a sociálních věcí evropské sedmadvacítky možnosti dalšího postupu při řešení sporu o evropské směrnici o pracovní době. Schválení směrnice se v prosinci zadrhlo v Evropském parlamentu (EP), který má o podobě pracovní doby v EU jinou představu než členské státy.

Nečas zatím nechtěl prozrazovat podrobnosti českého návrhu, protože jednání zdaleka nejsou u konce. Do konce února ale chce Česko jako předsednická země EU získat mandát k jednání s europoslanci. Kompromis mezi Evropským parlamentem a členskými zeměmi, které se liší v názoru na směrnici, pak musí ČR nalézt do konce března, dodal Nečas.

Pokud se to do konce března nepovede, hrozí podle něj další komplikace. Očekávat se dají třeba žaloby k Evropskému soudnímu dvoru (ESD) proti zemím, které porušují nynější směrnici. Právě množící se žaloby k ESD byly důvodem proto, aby Evropská komise v roce 2004 navrhla novou směrnici. Ve sporu o směrnici jde o maximální pracovní dobu. Europoslanci loni v prosinci odhlasovali, že nesmí být delší než 48 hodin týdně bez výjimek. Státy EU se přitom loni v červnu dohodly na tom, že výjimky možné jsou.